Witaminy – iskry życia

(DD)
Korzyści ze stosowania witamin syntetycznych są znikome
Korzyści ze stosowania witamin syntetycznych są znikome Fot. 123RF
Udostępnij:
ZDROWIE NA TALERZU. Bez wszystkich istotnych witamin życie jest niemożliwe. Ale też nie można być zdrowym, żywiąc się wyłącznie witaminami.

Nie mogą zastąpić białka ani innych składników odżywczych, takich jak węglowodany, tłuszcze, związki mineralne. Nie mogą również zastąpić siebie nawzajem. Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiających mu życie i prawidłowe funkcjonowanie.

Ich minimalne ilości, obecne w naturalnych produktach żywnościowych roślinnych i zwierzęcych, zapewniają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie. Należą do związków niezbędnych, czyli muszą być dostarczane wraz z pożywieniem – organizm ludzki nie potrafi ich wytwarzać, a jeśli je syntetyzuje, to w minimalnych ilościach.

Witaminy nie są materiałem budulcowym ani energetycznym, a są konieczne dla zachowania zdrowia. W ustroju ludzkim pełnią rolę regulacyjną. Działają głównie jako katalizatory biologiczne – regulują poprzez enzymy przemiany metaboliczne w organizmie.

Witaminy biorą udział w: metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów (aby wytworzyć energię), w syntezie białek ustrojowych, absorpcji wapnia z przewodu pokarmowego i jego odkładaniu się w układzie kostnym. Biorą też udział we wchłanianiu żelaza, namnażaniu komórek, wytwarzaniu krwinek oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i zapobieganiu procesom starzenia się organizmu.

Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, co oznacza – życie – oraz nazwy „amina”. W sensie chemicznym aminą jest pierwsza wyizolowana witamina B1 – tiamina. Nazwę „witamina” wprowadził w 1912 r. Kazimierz Funk i przyjęła się ona dla całej grupy związków, mimo że mają odmienną budowę chemiczną od witaminy B1.

Witaminy w pożywieniu występują w postaci aktywnej lub jako prowitaminy, które dopiero w organizmie przechodzą w formę aktywną. Istnieje trzynaście podstawowych witamin. Biorąc pod uwagę kryterium rozpuszczalności, dzielimy je na rozpuszczalne w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B) i rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E i K).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie