MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wnioski ze skandalu z wędzeniem

Redakcja
Zwróciliśmy kilka tygodni temu uwagę, że nowe unijne przepisy - ograniczające zawartość substancji smolistych w żywności - zagrażają najbardziej małopolskim wytwórcom wędzonych kiełbas czy ryb.

Zbigniew Bartuś: RAZEM DAMY RADĘ

Żaden inny region w Europie nie zasłynął tak bardzo z wyrobów, o których jakości i smaku decyduje wędzenie naturalnym dymem. Owe tradycyjne produkty stały się naszym atutem - i hitem - w Europie karmionej bezsmakowym dziadostwem, ale wiele z nich, zgodnie z nowym prawem, musiałoby zniknąć.

Politycy wszczęli larum, europosłowie gadają z Komisją Europejską, może uda się coś uratować, choć Polska przespała kilka lat konsultacji. Pora na wnioski. Do sytuacji nigdy by nie doszło, gdyby mali wytwórcy wcześniej się zrzeszyli i walczyli o swoje, nie licząc na wstawiennictwo potentatów. A tak - nie wiedzieli nawet, że ktoś chce ich uwędzić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski