Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1234 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Przystawka jak z PRL-u. Zobacz przepis na przysmak, który podbijał podniebienia
Galareta z kurczaka to przekąska, którą wiele osób pamięta z czasów PRL-u. W tamtym czasie wchodziła w skład obowiązkowej zakąski. Zachęcamy do zrobienia...
Mazurek wielkanocny z masą kajmakową. Poznaj przepis
Mazurek wielkanocny to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na mazurka kajmakowego na kruchym cieście,...
Pyszne buraczki z chrzanem do obiadu. Poznaj sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na tradycyjne buraczki na ostro? Proponujemy zrobić klasyczną surówkę, jaką są buraczki z chrzanem. Z tanich i łato dostępnych składników możesz...
Wielkanocny chrzan z jabłkiem. Prosty i smaczny sos do mięs
Chrzan z jabłkiem to w wielu domach tradycyjny dodatek do mięs podawanych na Wielkanoc. To proste danie, które zrobisz w 10 minut. Wystarczy użyć dobrej jakości...
Jajka w sosie chrzanowym do ziemniaków. Pyszna przystawka na Wielkanoc
Na Wielkanoc można podawać jajka w najróżniejszej formie. Warto zrobić je z tradycyjnym sosem na bazie chrzanu i dużej ilości świeżych posiekanych ziół np.:...
Najsmaczniejsze tarty wytrawne. Poznaj patenty na szybki posiłek
Szukasz pomysłu na tartę wytrawną na wyjątkowy obiad? Zebraliśmy dla ciebie 5 niezawodnych przepisów na tartę na słono, która nadaje się na obiad lub kolację....
Puszyste ciasto drożdżowe z rodzynkami. Proste i tanie na tradycyjny podwieczorek
Idealne ciasto drożdżowe z rodzynkami to baza do wielu domowych wypieków. Można z niego upiec bułeczki, babkę drożdżową lub przełożyć do prostokątnej blaszki i...
Lubisz ciastka pieguski? Sprawdź, jak zrobić ciastka z kawałkami czekolady
Masz ochotę na domowe ciasteczka? Wypróbuj przepis na pyszne i proste do przygotowania pieguski. To ciastka z kawałkami czekolady, pachnące wanilią, chrupiące z...
Ekspresowa tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Prosty i szybki sposób na obiad
Zastanawiasz się, co zrobić z ciasta francuskiego i szpinaku? Zazwyczaj najprostszym wyjściem jest zrobienie wyrazistej w smaku tarty. Zrobisz ją w kilka minut,...
Croque monsieur prosto z Francji. Zobacz przepis na popularną kanapkę
Kuchnia francuska kojarzy się smakoszom z elegancją i wyrafinowanym smakiem. Jednak wiele potraw przygotowywanych jest na bazie łatwo dostępnych składników o...