Magdalena Domańska-Smoleń
redaktorka w dziele projektów specjalnychGazeta KrakowskaKraków
50 materiałów
W Gazecie Krakowskiej pracuję ponad dwadzieścia lat. Trafiłam tu jako studentka drugiego roku dziennikarstwa UJ i już zostałam. Zaczynałam – jak to zwykle bywa – w dziale miejskim, pisząc o najważniejszych sprawach Krakowa oraz redagując kolumnę dla studentów. Następnie los rzucił mnie na tak zwane tereny, gdzie wspólnie z kolegami tworzyliśmy materiały z Podhala, Małopolski Zachodniej, nowosądeckiego i tarnowskiego. W międzyczasie nauczyłam się też „łamać” gazetę i przygotowywałam do druku część stron Gazety Krakowskiej. Od ponad trzynastu lat jestem redaktorką w dziale dodatków specjalnych.Wspólnie z działem reklamy przygotowujemy akcje specjalne, na przykład:
W serwisie internetowym Gazety Krakowskiej wspólnie z naszymi Czytelnikami tworzymy dział kulinarny, gdzie codziennie można znaleźć przepisy na pyszne potrawy i dania „palce lizać” oraz rozmowy z ludźmi "od kuchni".
https://gazetakrakowska.pl/kulinaria
Wykorzystujmy wszystko: od trzonka do korzonka
Kocham wszystko co "krakoskie", a w szczególności naszą godkę:
PLUS
Jakie były stoły wigilijne naszych przodków?
Zacznijmy od instrukcji: „Zupa migdałowa z ryżem i rodzenkami. Okunie posypane jajami oblane masłem. Karp cały na zimno, z rumianym sosem, z rodzenkami, na...
Kazimierz Barczyk: uczyliśmy się samorządności od podstaw
O kulisach reformy samorządowej sprzed trzydziestu lat i roli samorządu w demokratycznym państwie rozmawiamy z Kazimierzem Barczykiem, pierwszym przewodniczącym...
Baba w święta jest potrzebna!
Babka wielkanocna. O babach opowiada Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa.
Tłuszcz nie jest taki zły. A nawet potrafi leczyć!
Pozbycie się tłuszczu z brzucha, pośladków, podbródka czy ud w XXI wieku to żaden problem. Z pomocą może przyjść liposukcja. Warto jednak pamiętać, że nasz...
Pączki
Kiedy usmażono pierwszego pączka? Ponoć ten przysmak był znany już w starożytnym Rzymie. Początkowo nie były przygotowywane na słodko - słodki pączek jest...
PLUS
Życie ze smakiem: Drożdżowe jak u Babci
Wielki kremowy kaflowy piec stał w rogu kuchni. Serce domu, na którym moja babcia Helena przygotowywała proziaki, czyli pyszne bułki na sodzie i podpiekała...
PLUS
Tiramisu, czyli niebo w gębie
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze...
PLUS
Od jednego garnka
Gulasz, leczo, risotto... Pichcenie w jednym garnku jest coraz popularniejsze. Do największych atutów dań jednogarnkowych z pewnością należy prosta receptura,...
PLUS
Życie ze smakiem. Przekąski na Sylwestra
Do lamusa odeszły już czasy, gdy na imprezach (zwłaszcza sylwestrowych) królowały nieśmiertelne sałatki jarzynowe, jaja w majonezie i zimne nóżki pod „setkę”....
Odłóż telefon! Albo zrób go na szaro
Słyszałeś już o akcji Szary Ekran? Kolorowe wyświetlacze swoich smartfonów zmieniają już celebryci, sportowcy, vlogerzy i influencerzy. Niech te święta będą...