Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bitwa na smakołyki, czyli żeberka górą

Barbara Ciryt
Białokościelanki - zwyciężczynie międzygminnej bitwy kulinarnej
Białokościelanki - zwyciężczynie międzygminnej bitwy kulinarnej Barbara Ciryt
Biały Kościół. Panie z kół gospodyń wiejskich, klubów seniora, stowarzyszeń i rodzina zastępcza - to uczestnicy Międzygminnej Bitwy Kulinarnej w Białym Kościele. Konkurs był międzygminny, a można powiedzieć, że międzynarodowy, bo swoje potrawy zaprezentował zespół „Kalina” z Ukrainy.

Do konkursu stanęło 12 grup, zespołów kulinarnych, które przywiozły gotowe potrawy. Zdradzali, że swoje potrawy gotowali i piekli przez dwa dni, niektórzy nawet dwie noce.

Najważniejsza była zabawa i promocja zdrowego jedzenia. Ale liczył się też kunszt kulinarny oraz występy artystyczne i dekoracje stoisk. Konkurs wygrały Białokościelanki. Choć jurorzy zastrzegali, że nie brali pod uwagę tego, że impreza odbywała się w Białym Kościele.

- Mamy wiele potraw na swoim stole, ale jurorom zaproponowałyśmy dzisiaj tradycyjne polskie danie: żeberka na kapuście kwaszonej oraz ciasto nazywane „runo leśne” ze szpinakiem posypane pestkami granatu - niemal chórem mówią panie z Białego Kościoła.

Jurorzy docenili też potrawy ukraińskiej grupy „Kalina”. - Pochodzimy z różnych stron Ukrainy, a teraz mieszkamy w Krakowie. Miałyśmy kontakt z organizatorami konkursu i postanowiłyśmy zorganizować grupę i wziąć udział w tej bitwie kulinarnej - mówi Lidia Różycka, liderka grupy, której członkinie pochodzą z różnych miejsc Ukrainy: Lwowa, Kijowa, Doniecka.

- Dla nas to okazja do promocji narodowych potraw Ukraińskich, często znanych Polakom - zaznaczają. Panie częstowały barszczem ukraińskim z pampuchami - słonymi bułeczkami. Miały placki z mięsem mielonym, kanapki ze słoniną i ogórkiem i wiele innych pyszności.

Trzecie miejsce przypadło Klubowi Seniora „Złota Jesień” z Zabierzowa. Jurorzy mogli pęknąć z przejedzenia, gdyby chcieli zjeść całe porcje propozycji tego zespołu. Klubowiczki częstowały zupą gołąbkową, plackami z cukinii, jajkami faszerowanymi, roladą jabłkową, tortem marchewkowym i nalewkami z mięty, gruszki, pigwy.

Na tym nie koniec, bo poznano także wyróżnienia dla Klubu Seniora z Rudawy, KGW z Bębła, zespołu Modlnicanki oraz KGW Szczyglice i rodzinie zastępczej z Brzezinki - Barbarze i Ryszardowi Księżycom z ich 10-ciorgiem dzieci.

Rodzina z Brzezinki przyznaje, że decyzja o starcie w konkursie kulinarnym zapadła trzy dni przed startem.

- Mieliśmy pełne ręce roboty. Najpierw zakupy, a potem wspólne gotowanie do późna w nocy. Każdy miał coś do zrobienia - opowiada mam pani Barbara. Podali ziemniaki faszerowane śledziami, tartę serowo-pomidorową, papryczki nadziewane masłem i ryżem oraz ciasto śliwkowe.

Organizatorami konkursu byli Stowarzyszenie Homini et Terrae z Zabierzowa i Gminny Ośrodek Kultury i Sportu Gminy Wielka Wieś.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski