Do konkursu stanęło 12 grup, zespołów kulinarnych, które przywiozły gotowe potrawy. Zdradzali, że swoje potrawy gotowali i piekli przez dwa dni, niektórzy nawet dwie noce.
Najważniejsza była zabawa i promocja zdrowego jedzenia. Ale liczył się też kunszt kulinarny oraz występy artystyczne i dekoracje stoisk. Konkurs wygrały Białokościelanki. Choć jurorzy zastrzegali, że nie brali pod uwagę tego, że impreza odbywała się w Białym Kościele.
- Mamy wiele potraw na swoim stole, ale jurorom zaproponowałyśmy dzisiaj tradycyjne polskie danie: żeberka na kapuście kwaszonej oraz ciasto nazywane „runo leśne” ze szpinakiem posypane pestkami granatu - niemal chórem mówią panie z Białego Kościoła.
Jurorzy docenili też potrawy ukraińskiej grupy „Kalina”. - Pochodzimy z różnych stron Ukrainy, a teraz mieszkamy w Krakowie. Miałyśmy kontakt z organizatorami konkursu i postanowiłyśmy zorganizować grupę i wziąć udział w tej bitwie kulinarnej - mówi Lidia Różycka, liderka grupy, której członkinie pochodzą z różnych miejsc Ukrainy: Lwowa, Kijowa, Doniecka.
- Dla nas to okazja do promocji narodowych potraw Ukraińskich, często znanych Polakom - zaznaczają. Panie częstowały barszczem ukraińskim z pampuchami - słonymi bułeczkami. Miały placki z mięsem mielonym, kanapki ze słoniną i ogórkiem i wiele innych pyszności.
Trzecie miejsce przypadło Klubowi Seniora „Złota Jesień” z Zabierzowa. Jurorzy mogli pęknąć z przejedzenia, gdyby chcieli zjeść całe porcje propozycji tego zespołu. Klubowiczki częstowały zupą gołąbkową, plackami z cukinii, jajkami faszerowanymi, roladą jabłkową, tortem marchewkowym i nalewkami z mięty, gruszki, pigwy.
Na tym nie koniec, bo poznano także wyróżnienia dla Klubu Seniora z Rudawy, KGW z Bębła, zespołu Modlnicanki oraz KGW Szczyglice i rodzinie zastępczej z Brzezinki - Barbarze i Ryszardowi Księżycom z ich 10-ciorgiem dzieci.
Rodzina z Brzezinki przyznaje, że decyzja o starcie w konkursie kulinarnym zapadła trzy dni przed startem.
- Mieliśmy pełne ręce roboty. Najpierw zakupy, a potem wspólne gotowanie do późna w nocy. Każdy miał coś do zrobienia - opowiada mam pani Barbara. Podali ziemniaki faszerowane śledziami, tartę serowo-pomidorową, papryczki nadziewane masłem i ryżem oraz ciasto śliwkowe.
Organizatorami konkursu byli Stowarzyszenie Homini et Terrae z Zabierzowa i Gminny Ośrodek Kultury i Sportu Gminy Wielka Wieś.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?