Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasteczka owsiane z laboratorium. To pomysł PWSZ w Nowym Sączu

Anna Kolet-Iciek
Żywność. Naukowcy z nowosądeckiej uczelni pracują nad recepturą ciastek, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W projekcie bierze udział uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu.

„Innowacyjne ciasteczka owsiane o prozdrowotnych właściwościach” – tak brzmi pełna nazwa projektu. Naukowcy z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Sączu dostali na niego grant w ramach Uniwersytetu Młodych Wynalazców, nowego programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Na czym będzie polegała in­nowacyjność ciastek powstających w laboratoriach PWSZ?

– Między innymi na obniżeniu w ich składzie zawartości szkodliwego utwardzonego tłuszczu roślinnego, który zastąpi zdrowy tłuszcz z mąki owsianej. W ciastkach będzie też mniej cukru, bo nie będą one zawierały dodatków cukierniczych – tłumaczy dr inż. Karina Janisz, wicedyrektor Instytutu Technicznego PWSZ w Nowym Sączu.

„Innowacyjna” – jak zapewnia przedstawicielka uczelni – ma być również masa służąca do przełożenia tych kruchych ciasteczek. Będzie to krem budyniowy zagęszczony preparatem z błonnika owsianego, który również ma prozdrowotne właściwości.

W ciasteczkach znajdzie się dużo owsa i przetworów owsianych, które są istotnym źródłem białek, tłuszczów, błonnika oraz związków mineralnych i witamin.

Choć w sklepach jest obecnie mnóstwo produktów owsianych, to jednak – jak zauważają nowosądeccy naukowcy – nie ma takiego, w którym producent do wypieku wykorzystywałby mąkę i tłuszcz owsiany. – Zawierają zwykle margarynę i są zrobione z płatków lub otrębów, a to nie zawsze smakuje dzieciom – podkreśla koordynatorka projektu Anna Mikulec.

Plan jest taki, by „naukowe ciastka” stanowiły zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodyczy zjadanych przez najmłodszych. – Obecnie co czwarty młody człowiek ma problemy z nadwagą, a nasze ciastka mają być nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, ale także smaczne, bo przekładane kremem. Mamy nadzieję, że dzieci je pokochają – dodaje Anna Mikulec.

Michał Janczak, uczeń II klasy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu, który wspólnie z naukowcami pracuje nad recepturą, nie ma wątpliwości, że ciastka będą pyszne. – Bardzo lubię eksperymentować ze zdrowymi i naturalnymi produktami. Robię np. ciasta z mąki orkiszowej i używam wyłącznie naturalnych barwników – mówi Michał.

Jako jedyny ze szkoły uczestniczy w projekcie wspólnie z naukowcami z nowosądeckiej uczelni. Został wybrany z uwagi na świetne wyniki w nauce. Gastronomia to jego pasja.

Pierwsze owsiane pyszności mają być gotowe do degustacji już w kwietniu. Ale ich prawdziwa inauguracja zaplanowana jest na maj, kiedy uczelnia będzie organizować Festiwal Nauki.

Na razie naukowcy nie chcą zdradzić szczegółów receptury. Wyniki badań, w tym przede wszystkim przepis na ciastka, zostaną opublikowane i zaprezentowane na konferencji naukowej. Niewykluczone, że wypiek trafi do masowej produkcji, a jego receptura zostanie opatentowana.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski