Bezpieczeństwo, możliwość zajmowania chłodniejszych rejonów planety i kulinaria. O ile mięso jest pokarmem bardziej kalorycznym niż rośliny, to jadane na surowo wymaga długiego okresu trawienia. I co tu kryć, walory smakowe surowizny są mierne. Pierwszy kęs polędwicy osmalonej na ogniu stanowił gigantyczny skok jakościowy. Opiekanie pozwala zlikwidować część tkwiących w surowiźnie pasożytów. Doszły też niebagatelne walory smakowe i posiłki stały się przyjemnością. Wędzonki pozwoliły gromadzić trwałe zapasy na czas głodu.
Teraz najważniejsze: poddane obróbce termicznej białko jest łatwo strawne i dostarcza szybciej potrzebnych kalorii. Nasi przodkowie po sutej przekąsce z grilla wydłużyli wolny czas pomiędzy kolejnymi posiłkami. Nie, nie leżeli w cieniu pogrążeni w nieróbstwie. Wysilali mózg. Dłubali przy narzędziach czy ozdobach. Mieli czas na rozmowy, kontakty i tym samym tworzyli więzi społeczne. Zaś smog to już następna historia.
POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?