Póki co na rynku są już pomidory czarnej barwy. Tudzież białe i o sześciennym kształcie bardzo przydatne do pakowania. Amerykanie wyprodukowali bardzo praktyczne pomidory obniżające poziom cholesterolu przeznaczone dla obżartuchów. Czas najwyższy na coś nowego. I oto jest: pomidor o wdzięcznej nazwie FV 15, który po piętnastu latach pracy wyszedł z pracowni francuskich naukowców z Avignon. Pewnie zapytacie jakie to nowe i cudowne właściwości skrywa FV 15?
Otóż pomidor się nie psuje! Nie zgnije, nie zjedzą go pleśnie lecz zasuszy się z wdziękiem egipskiej mumii. Naukowcy zarzekają się, iż żółtawej barwy FV 15 nie ma nic wspólnego z genetycznymi manipulacjami i ma być włącznie owocem licznych krzyżówek. Cel wytrwałej pracy jest bardzo szczytny, gdyż ma zrewolucjonizować rynek suszonych pomidorów. No nie wiem. Skoro się nie psuje i opiera grzybom, to jak zachowa się w żołądku? Czy aby na pewno ulegnie strawieniu czy też stanie okoniem w przewodzie pokarmowym? Cóż, trzeba cierpliwie poczekać na gastryczne wrażenia pierwszych konsumentów FV 15.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?