Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Felieton Grzegorza Tabasza: Cel wytrwałej pracy

Grzegorz Tabasz
Osobiście uwielbiam pomidory. Najbardziej te letnie, prosto z krzaka. Wygrzane słońcem aromatyczne i soczyste. Od października do pierwszych dni lata cierpię katusze. Owszem, warzywo jest dostępne w sklepach, ale wyhodowane w szklarniach czy zamorskiego pochodzenia nawet nie umywają się do tego, co jest dostępne latem.

Póki co na rynku są już pomidory czarnej barwy. Tudzież białe i o sześciennym kształcie bardzo przydatne do pakowania. Amerykanie wyprodukowali bardzo praktyczne pomidory obniżające poziom cholesterolu przeznaczone dla obżartuchów. Czas najwyższy na coś nowego. I oto jest: pomidor o wdzięcznej nazwie FV 15, który po piętnastu latach pracy wyszedł z pracowni francuskich naukowców z Avignon. Pewnie zapytacie jakie to nowe i cudowne właściwości skrywa FV 15?

Otóż pomidor się nie psuje! Nie zgnije, nie zjedzą go pleśnie lecz zasuszy się z wdziękiem egipskiej mumii. Naukowcy zarzekają się, iż żółtawej barwy FV 15 nie ma nic wspólnego z genetycznymi manipulacjami i ma być włącznie owocem licznych krzyżówek. Cel wytrwałej pracy jest bardzo szczytny, gdyż ma zrewolucjonizować rynek suszonych pomidorów. No nie wiem. Skoro się nie psuje i opiera grzybom, to jak zachowa się w żołądku? Czy aby na pewno ulegnie strawieniu czy też stanie okoniem w przewodzie pokarmowym? Cóż, trzeba cierpliwie poczekać na gastryczne wrażenia pierwszych konsumentów FV 15.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski