Dlatego francuski ambasador Pierre Levy podkreślał wczoraj w Krakowie, że progres jest spektakularny. Akurat tutaj. Dwa lata temu dobrej kuchni znad Sekwany można było spróbować tylko w dwóch miejscach, tym razem w akcji bierze udział 18 restauracji z Krakowa i kolejne 7 z innych miast Małopolski (ich nazwy można znaleźć na stronie Instytutu Francuskiego).
- To będzie święto gastronomii w całej Polsce. Chcemy w jeden wieczór, właśnie 21 marca, podzielić się tym, co kuchnia francuska ma ciekawego do zaproponowania, ale jest to także zaproszenie do __dialogu między różnymi kulturami - mówi Pierre Levy.
Kolacja „a la francaise”, konsultowana z francuskimi mistrzami kuchni ma się składać z aperitifu, przystawek, dania głównego, deski serów, deseru oraz win i szampanów.
Co ciekawe, Polska jest drugim krajem na świecie pod względem liczby restauracji biorących udział w całej akcji. Tuż po... Francji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?