MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Francuskie smaki w 25 restauracjach

Remigiusz Poltorak
Remigiusz Poltorak
Międzynarodowa akcja „Gout de France” (Smak Francji) będzie w tym roku po raz trzeci, 21 marca, ale takiego zainteresowania małopolskich restauracji jeszcze nie było.

Dlatego francuski ambasador Pierre Levy podkreślał wczoraj w Krakowie, że progres jest spektakularny. Akurat tutaj. Dwa lata temu dobrej kuchni znad Sekwany można było spróbować tylko w dwóch miejscach, tym razem w akcji bierze udział 18 restauracji z Krakowa i kolejne 7 z innych miast Małopolski (ich nazwy można znaleźć na stronie Instytutu Francuskiego).

- To będzie święto gastronomii w całej Polsce. Chcemy w jeden wieczór, właśnie 21 marca, podzielić się tym, co kuchnia francuska ma ciekawego do zaproponowania, ale jest to także zaproszenie do __dialogu między różnymi kulturami - mówi Pierre Levy.

Kolacja „a la francaise”, konsultowana z francuskimi mistrzami kuchni ma się składać z aperitifu, przystawek, dania głównego, deski serów, deseru oraz win i szampanów.

Co ciekawe, Polska jest drugim krajem na świecie pod względem liczby restauracji biorących udział w całej akcji. Tuż po... Francji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski