MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gęsta i aromatyczna jabłczanka to idealny obiad na lato. Podaje się ją z zaskakującym dodatkiem. Sprawdź przepis na tradycyjną zupę owocową

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupę z jabłek jada się w wielu regionach Polski, ale jej małą ojczyzną jest Lubelszczyzna
Zupę z jabłek jada się w wielu regionach Polski, ale jej małą ojczyzną jest Lubelszczyzna Getty Images/Alleko/zdjęcie ilustracyjne
Gęsta i niesamowicie aromatyczna zupa z jabłek to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Jabłczanka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. To doskonały pomysł na lekki, ale sycący obiad na lato. Wypróbuj tradycyjny przepis na wyśmienitą zupę owocową.

W skrócie:

Jeśli lubisz zupy owocowe, koniecznie wypróbuj dwa przepisy na jabłczankę. To tradycyjna polska zupa z jabłek, którą można jeść na ciepło i na zimno. Przygotowuje się ją na różne sposoby, ale najpopularniejszy jest podział na zupę z jabłek surowych (najczęściej papierówek) oraz suszonych. Ta ostatnia znana jest przede wszystkim jako słynna jabłczanka z Fajsławic, wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Małą ojczyzną jabłczanki jest Lubelszczyzna, jednak tę zupę jada się także w innych regionach polski. Nasi przodkowie przyrządzali jedzenie z prostych, łatwo dostępnych produktów, a takimi właśnie były jabłka. Jabłczanka, również ta z suszonych owoców, królowała w polskiej kuchni od lipca do późnej jesieni, bo właśnie wtedy obradzały papierówki i antonówki, z których najczęściej przyrządzano zupę. Co ciekawe, w większości przypadków do zupy jabłkowej podawano… ziemniaki. Najlepsze były młode, okraszone cebulką. Dziś to połączenie może zaskakiwać, ale dla wielu osób jest wspomnieniem najlepszego smaku dzieciństwa.

Jabłczanka z suszonych jabłek – regionalna zupa owocowa

Składniki:

  • 300 g suszonych jabłek,

  • 1,5 l wody,

  • 1 łyżka mąki,

  • 100 ml śmietanki,

  • 2 łyżki cukru,

  • goździki, cynamon i anyż (opcjonalnie).

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki,

  • cebula,

  • koperek,

  • tłuszcz do smażenia.

Jak zrobić jabłczankę z suszonych jabłek?

  1. Jabłka umieściłam w garnku, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. W trakcie gotowania dodałam cynamon, goździki i anyż.

  2. Kilka kawałków jabłek wyjęłam, pokroiłam i zostawiłam do dekoracji. Pozostałe zmiksowałam razem z jabłkowym wywarem z gotowania.

  3. W kubku rozrobiłam śmietankę ze zmiksowaną zupą i mąką. Wlałam z powrotem do garnka.

  4. Zagotowałam zupę, dodałam cukier i wymieszałam.

  5. Osobno ugotowałam młode ziemniaki.

  6. Na patelni podsmażyłam posiekaną cebulkę.

  7. Ziemniaki posypałam koperkiem, polałam cebulką. Podawałam z zupą.

Jabłczanka z papierówek – tradycyjna zupa owocowa

  • 1 kg papierówek (opcjonalnie mogą być antonówki lub renety),

  • 100 ml śmietanki 30%,

  • szklanka mleka,

  • szklanka wody,

  • opakowanie budyniu waniliowego,

  • łyżka cukru,

  • łyżeczka cynamonu.

Jak zrobić zupę z papierówek?

  1. Jabłka umyłam, obrałam, wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam na kawałki.

  2. Zalałam wodą, gotowałam do miękkości.

  3. W osobnym garnku zagotowałam mleko z budyniem i śmietanką.

  4. Gorący budyń wlałam do zupy, wymieszałam, aż składniki się połączyły.

  5. Doprawiłam cukrem i cynamonem.

  6. Jabłczankę można podawać na ciepło lub na zimno. Tę wersję również jada się z ziemniakami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gęsta i aromatyczna jabłczanka to idealny obiad na lato. Podaje się ją z zaskakującym dodatkiem. Sprawdź przepis na tradycyjną zupę owocową - Strona Kuchni

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski