Kalafior. 6 pomysłów na dania z kalafiorem naszych Czytelników [PRZEPISY]
Grillowany kalafior z łososiem Agnieszki Sznajder
Składniki dla 4 osób
1 kalafior
50/60 dag filetów lub medalionów z łososia
płatki czosnku
sól
pieprz cytrynowy lub czarny
oliwa z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
majeranek
mąka
Wykonanie
Kalafior podzielić na małe kawałki, ułożyć na formie do pieczenia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawić grill lub termoobieg, rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Zapiekać kalafiora przez 60 minut, obracając często, aby równo się opiekał. Oliwę dozować według potrzeby. Jeśli grillujemy pod chmurką to wystarczy tacka aluminiowa jednorazowa do położenia na ruszcie, a reszta
pozostaje bez zmian. Jeśli macie grill elektryczny ułożyć kalafiora bezpośrednio na ruszcie.
Filety z łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i majerankiem, skropić kilkoma kroplami cytryny. Przygotowaną rybę przełożyć na ruszt lub na tackę. Delikatnie obracać podczas pieczenia. Podawać z grillowanym kalafiorem.