Karp tradycyjny

BAJ
- Najpierw rejestrowaliśmy się z naszym produktem w Unii Europejskiej, więc tym razem poszło nam już łatwiej. Przygotowaliśmy się solidnie, żeby nasz karp nie miał tak ciężkiej drogi, jak oscypek - mówi Mariusz Makuch, kierownik Działu Promocji i Rozwoju zatorskiego magistratu. Karp zatorski trafi na Listę Produktów Tradycyjnych.

Zatorski wniosek z załącznikami liczył... 149 stron

Wszystko rozstrzygnęło się podczas wtorkowego posiedzenia Rady ds. Produktów Tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim, obradującej pod przewodnictwem Wojciecha Kozaka, członka Zarządu Województwa Małopolskiego. W spotkaniu wziął udział także senator Piotr Boroń, a na obrady, podczas których poddawano ocenie merytorycznej wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, zaproszono także starających się o to producentów. Karpia zatorskiego reprezentowali: Antoni Mejza, dyrektor Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze, Franciszek Sałaciak, prezes Zatorskiego Towarzystwa Wędkarskiego i Stowarzyszenia "Dolina Karpia", burmistrz Zatora Zbigniew Biernat i Tomasz Wieliczko, pracownik Działu Promocji i Rozwoju zatorskiego Urzędu Miejskiego.
Na posiedzeniu tym rozpatrywano także wnioski, dotyczące rejestracji trzech innych produktów - żurku po krakowsku, barszczu czerwonego krakowskiego i balsamu kapucyńskiego.
Wpis na listę oznacza, że produkty te spełniają wymagania dotyczące jakości, wyjątkowych cech i właściwości wynikających ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, wykorzystywanych od co najmniej 25 lat.
- Oile nie mieliśmy żadnych problemów zudowodnieniem wielowiekowej tradycji hodowli karpia na naszym terenie, o____tyle trudno byłoby udokumentować 25-letnią tradycję wędzenia karpia - opowiada Mariusz Makuch. - Dlatego postanowiliśmy zarejestrować go po prostu jako rybę, anazwę "karp zatorski" ograniczyć do jej występowania wstawach Zatora, Przeciszowa i____Spytkowic.
Dzięki rejestracji, produkty (wszystkie uzyskały pozytywną opinię Rady ds. Produktów Tradycyjnych) dołączą do pozostałych 20 na liście, do których należą już: precelek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, żętyca, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, sól wielicka, jabłka łąckie i śliwowica łącka, nasiona fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, charsznicka kapusta kwaszona, łukowicka śliwka suszona, suska sehlońska i obwarzanek krakowski.
Teraz wnioski trafią do Ministerstwa Rolnictwa, gdzie zostaną wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
(BAJ)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie