MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików - Kraków

(MM)
Z powodu częstych i silnych opadów deszczu stężenie pyłku zmalało, z wyjątkiem pyłku pokrzywy. Stężenie pyłku pokrzywy jest wysokie i będzie utrzymywać się na takim poziomie.

Stężenie pyłku bylicy jest średnie, a pyłku traw, szczawiu, babki i komosy - niskie. W powietrzu są obecne pojedyncze ziarna pyłku ambrozji. Stężenia dobowe zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium wahają się w zależności od pogody, ale nadal są na wysokim poziomie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód, orzechy, a uczuleni na pyłek bylic - unikać przypraw, surowego selera i marchwi, jeśli obserwowały po nich np. pieczenie warg, języka, gardła, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CMUJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski