Stężenie pyłku bylicy jest średnie, a pyłku traw, szczawiu, babki i komosy - niskie. W powietrzu są obecne pojedyncze ziarna pyłku ambrozji. Stężenia dobowe zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium wahają się w zależności od pogody, ale nadal są na wysokim poziomie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód, orzechy, a uczuleni na pyłek bylic - unikać przypraw, surowego selera i marchwi, jeśli obserwowały po nich np. pieczenie warg, języka, gardła, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CMUJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?