Najbardziej popularna na Kielecczyźnie była i jest zupa nazywana zalewajką
Pisząc o kuchni Kielecczyzny, nie sposób nie wspomnieć o rodzinie Przypkowskich i ich wkładzie w historię polskich kulinariów. Dom rodzinny, w którym obecnie mieści się Muzeum Zegarów, znajduje się w Jędrzejowie i pamięta czasy wspaniałych uczt, na które przybywali herbowi z całego kraju. Tadeusz Przypkowski, z wykształcenia historyk sztuki, wielbiciel zegarów i kuchni, był prawdziwym człowiekiem renesansu. Bibliofil, kolekcjoner starodruków, artysta fotografik, wielki smakosz, interesował się obyczajami i kulturą stołu. Jego słynna zupa cebulowa została spopularyzowana we Francji, w czasie podróży pana Tadeusza jako "przypkowska zupa cebulowa". Autor przepisu nazywał ją: "cebulową na chlebie Kopernika", nawiązując do faktu, ze polski astronom, oprócz swoich zainteresowań astronomicznych, zasłynął podobno jako autor receptury chleba razowego. To właśnie dodatek tego chleba powoduje, że potrawa ma taki wyjątkowy smak. Pokrojoną cebulę przysmaża się koniecznie na maśle na złoty kolor, chleb razowy pokrojony w kostkę także obsmaża się ze wszystkich stron, dbając,aby był chrupiący, łączy się go z cebulą i gotuje w rosole. Na koniec przeciera się zupę przez sito i przyprawia gałką muszkatołową, imbirem, goździkami, pieprzem i solą. Jako dodatek podawano kminkowe paluszki wykonane z mąki, masła, startego żółtego sera, jajek i mleka. Podobno podczas bardzo uroczystych obiadów zamiast paluszków z ciasta wykrawano i wypiekano herby gości. Tadeusz Przypkowski był wielkim wielbicielem dobrego jedzenia i miał niesłychany apetyt, uwielbiał pączki z różą, których zjadał kilkanaście naraz, nic więc dziwnego, że w pewnym okresie życia był bardzo tęgi.
W domu Przypkowskich jadano także często kurczęta po polsku, pieczone i nadziewane wątróbką z pietruszką, oraz zrazy Radziwiłła. Te ostatnie zrobione z wołowiny, były najpierw obsmażane, a następnie duszone w gęstym sosie grzybowym. Przed podaniem wkładano potrawę do wydrążonego razowego chleba i zapiekało w piekarniku. Tadeusz Przypkowski zbierał także przepisy i obecnie w bibliotece w Jędrzejowie znajdują się bardzo ciekawe zbiory: książki kucharskie z całego świata z autografami słynnych smakoszy, najstarsza polska książka kucharska Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich, ale także zeszyty gospodyń z przepisami i poradami kulinarnymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?