Opowieści zbieraczy o tajemnych miejscach bogatych w grzyby, w przypadku kurek sprawdzają się w stu procentach. Jeśli chodzicie na grzyby i pamiętacie miejsce zeszłorocznej kurkowej obfitości, warto tam ponownie zajrzeć. W fachowym nazewnictwie kurka nazywana jest pieprznikiem jadalnym.
Co do jadalności pełna zgoda, lecz smaku pieprzu nigdy się w nich nie dopatrzyłem. Korzenna, aromatyczna nuta. I nic więcej. Kurka, choć należy do grzybów z blaszkami, gdzie sporo śmiertelnie trujących gatunków, jest bezpieczna nawet dla początkujących zbieraczy. Bliźniaczo podobne gatunki są tak samo jadalne i smakowite. Jedynie lisówka pomarańczowa może wprowadzić w błąd. Na szczęście jest lekko trująca, a nauka odróżniania jednego gatunku od drugiego zajmuje kwadrans. Nawet w środku upalnego lata kurki bardzo rzadko robaczywieją. Pierwsze zbiory tradycyjnie duszę w śmietanie. Palce lizać!
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?