Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurki

Grzegorz Tabasz
Pojawiły się kurki. Przynajmniej u nas, w Beskidach. Grzyb co prawda pośledniej postury, ale rośnie stadnie. Do tego pomarańczowy kapelusz doskonale widać w leśnej ściółce.

Opowieści zbieraczy o tajemnych miejscach bogatych w grzyby, w przypadku kurek sprawdzają się w stu procentach. Jeśli chodzicie na grzyby i pamiętacie miejsce zeszłorocznej kurkowej obfitości, warto tam ponownie zajrzeć. W fachowym nazewnictwie kurka nazywana jest pieprznikiem jadalnym.

Co do jadalności pełna zgoda, lecz smaku pieprzu nigdy się w nich nie dopatrzyłem. Korzenna, aromatyczna nuta. I nic więcej. Kurka, choć należy do grzybów z blaszkami, gdzie sporo śmiertelnie trujących gatunków, jest bezpieczna nawet dla początkujących zbieraczy. Bliźniaczo podobne gatunki są tak samo jadalne i smakowite. Jedynie lisówka pomarańczowa może wprowadzić w błąd. Na szczęście jest lekko trująca, a nauka odróżniania jednego gatunku od drugiego zajmuje kwadrans. Nawet w środku upalnego lata kurki bardzo rzadko robaczywieją. Pierwsze zbiory tradycyjnie duszę w śmietanie. Palce lizać!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski