MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mięso i chemia

Grzegorz Tabasz
Uczestniczyłem w smakowitej dyskusji o zaletach mięs i wędlin wszelakich. Było bardzo smakowicie, gdyż rozmowa toczyła się przy suto zastawionym stole.

Po wszechstronnej analizie menu tudzież literatury przedmiotu padł werdykt. Za najmniej schemizowaną uznano wołowinę, wieprzowinę czy jagnięcinę, zaś masowo hodowany drób zajął ostatnią lokatę. Rzecz w rozmiarach ciała. Krowa, cielę czy tucznik, to duże zwierzaki.

Łatwo dostrzec objawy choroby. Potencjalny pacjent nie zniknie w tłumie. Wreszcie aplikacja leków, czyli zastrzyk, precyzyjnie trafia w cel, a rekonwalescencję łatwo kontrolować. Teraz proszę sobie wyobrazić wielką fermę drobiu. Tysiące kur niosek czy brojlerów. Jeśli kilka ptaków zachoruje, leki dostają praktycznie wszystkie.

Ciężko odróżnić chorych, zdrowych, zarażonych. Profilaktyczna kuracja obejmuje każdego mieszkańca kurnika. Stąd niska lokata. Na pocieszenie: sklepowe kurczaki są dokładnie badane. Szczególnie na obecność antybiotyków. Osobiście drób bardzo lubię. W każdej postaci. I za żadne skarby z menu go nie usunę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski