Notatnik Oberżyświata
W chorwackiej Dalmacji od czterech stuleci, posiłkując się doświadczeniami włoskich dominikanów, robią to tak. Z mizernych owoców robią klasyczny zacier i pędzą z niego spirytus. Hm... naszym północnym podniebieniom już by pewnie starań starczyło. Ale nie dominikanom. Otóż oni destylat odstawiali na bok i z następnej porcji wisienek robili kolejny zacier, koniecznie z pestkami i z niewielkim dodatkiem orzechów laskowych. Bardzo krótko! Dwa, trzy dni! Taki wstępny zacier zalewali ojczulkowie wiśniowym spirytusem. Następowała teraz maceracja podfermentowanych owoców. Po kilkunastu dniach tłoczy się zawiesinę i trzykrotnie destyluje do mocy prawie 80 procent. I znów, nam w ziemniaczanej kulturze pewnie by to wystarczyło. Ale nie! Spirytus trafia teraz na trzy lata do modrzewiowych beczek! Tam dojrzewa, dorośleje. A dopiero potem jest rozcieńczany wodą do trzydziestu dwóch stopni i słodzony syropem cukrowym. Następnie wzmacnia się aromaty niewielkimi dodatkami spirytusowych naciągów z płatków dzikich róż i kwiatów pomarańczy. A potem znów kilkanaście tygodni godzenia tych składników już w szklanych lub glinianych słojach. Tak powstaje jeden z najsławniejszych likierów świata - Maraschino. Uwielbiali go Casanova, Napoleon i Hitchcock, a więc ludzie wielkiej wyobraźni... w całkiem różnych dziedzinach. Podbijali kobiety, kontynenty i przyprawiali o palpitacje serca.
Czy nie brzmi to jak bajka? Rozmarzyłem się... Państwo wybaczą. Współcześnie produkowany likier Maraschino może nie zachowuje wszystkich dominikańskich zasad, ale i tak przyprawi Was o palpitację podniebienia! Z jednej strony zabójczo słodki, z drugiej uwodzi goryczką dalmatyńskich dzikich wisienek. Aromat urzekający, kolor idealnie bezbarwny... Uczciwie dodam, że słodkości takich nie pijam - raczej niewiasty częstuję - ale lody muśnięte likierem Maraschino, albo ciasto ponczowane z jego pomocą poprawią nastrój największym pogodowym malkontentom. Bo cóż, że sucho! Byle było słodko i smacznie.
PRZEMYSŁAW OSUCHOWSKI
OBERŻYŚWIAT
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?