MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pieczarka

Grzegorz Tabasz
Nie wiedziałem, że sklepowa pieczarka (przyrodnik nazwie ją pieczarką dwuzarodnikową), to kopalnia zdrowia. Zawiera wyjątkowo silne antyutleniacze, które chronią przed skutkami stresu i mutacjami.

Te ostatnie prowadzą do rozwoju nowotworów. Pieczarkę, nie ma znaczenia, czy znaleziona w lesie czy hodowlana, mogą w leczniczych właściwościach zastąpić tylko młode kiełki nasion. To dopiero początek długiej litanii leczniczych substancji grzybowego pochodzenia. Boczniak, który z trudem toruje sobie drogę na przesiąknięte tradycją polskie stoły, znakomicie hamuje syntezę cholesterolu.

Zwyczajne drożdże piekarnicze stosowane także do warzenia piwa, wydzielają kompleks związków pozytywnie stymulujących układ odpornościowy. Są też podejrzewane (oczywiście w znaczeniu pozytywnym), o zatrzymywanie rozwoju guzów nowotworowych. W tej kategorii największe nadzieje są wiązane z cenionym na Wschodzie twardziakiem jadalnym.

Można go łatwo uprawiać na balkonie. Pozwolę sobie zaktualizować do potrzeb znane powiedzenie o mleku: jedz grzyby, będziesz wielki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski