Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierś z indyka lub pierś z kaczki w azjatyckich klimatach. Zobacz, jakie to proste [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Co można przygotować z drobiowych piersi na obiad? Zobaczcie nasze inspiracje! Na zdjęciu pierś z indyka w sosie z pomarańczy.
Co można przygotować z drobiowych piersi na obiad? Zobaczcie nasze inspiracje! Na zdjęciu pierś z indyka w sosie z pomarańczy. Fot. materiały prasowe
Piersi z indyka lub piersi z kaczki to zdrowe drobiowe mięso, po które powinniśmy sięgać jak najczęściej. Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny obiad z tym drobiem w roli głównej – dobrze trafiliście. Będzie smacznie i… azjatycko. Zobacz przepisy na pierś z indyka w sosie pomarańczowym i pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków.

Piersi z drobiu – w tym z indyka i kaczki to zdrowe mięso. Nie dziwi więc, że z roku na rok rośnie w Polsce spożycie drobiu. Indycze mięso jest niskokaloryczne i lekkostrawne, natomiast kacze uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Zobacz, jakie dania w azjatyckim klimacie można przygotować z piersi indyczej i kaczej.

Pierś z indyka w sosie pomarańczowym [PRZEPIS]

Pierś z indyka w sosie pomarańczowym.
Pierś z indyka w sosie pomarańczowym.

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Marynata:

  • 2 łyżki sosu ostrygowego House of Asia
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oleju 

Sos: 

  • 100 ml mleczka kokosowego 23-26% Kara
  • 2 łyżeczki pasty z imbiru czosnku i chili House of Asia
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 1 cebula drobno posiekana

Sposób przygotowania: 
Pierś pokrój na plastry, rozklep delikatnie i zamarynuj. Następnie mięso obtocz w mące, obsmaż na rumiany kolor i przełóż do garnka. 
Przygotuj sos: na patelni podsmaż cebulę, pastę, sok z pomarańczy i gotuj 5-6 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia. Gotowy sos przełóż do garnka z mięsem i wymieszaj. 
Gotowe danie posyp szczypiorkiem.

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 100 g sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Marynata:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego House of Asia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sałatka z buraków: 

  • 1 łyżka młodego imbiru do sushi House of Asia
  • 1 łyżeczka pasty z chili House of Asia
  • 1 łyżka sezamu Białego House of Asia
  • 1 ugotowany burak
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • kilka liści sałaty rzymskiej 

Do podania: 

  • 3 łyżeczki sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
  • liście botwinki lub innego mixu sałat
  • dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Sposób przygotowania: 
Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 
Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą. 
Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. 

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pierś z indyka lub pierś z kaczki w azjatyckich klimatach. Zobacz, jakie to proste [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski