MKTG SR - pasek na kartach artykułów

POLSKA - PRZEWODNIK KULINARNY

Redakcja
Kto dziś o takiej potrawie pamięta? A może warto pomęczyć się trochę i spróbować przygotować ją na tę szczególną wieczerzę. Jest jeszcze trochę czasu...

Autor "Polski" -**przewodnika kulinarnego Pascala (tradycyjnie już niezwykle starannie wydanego; twarde okładki, kredowy papier, ładne zdjęcia...) -**przypomina również, iż na**wigilijnym stole zawsze królowały ryby, a**przyrządzano je na**wiele sposobów. Były gotowane, smażone, pieczone, a**także w**galarecie. Za**staropolski specjał uchodził zaś karp lub szczupak na**szaro, czyli w**"sosie zkrwi ryby, piernika, karmelu, wina ikorzeni". Ale nie tylko ten przepis znajdziemy w**"Polsce". Mirek przypomina i**o**karpiu smażonym, i**o**grochu z**kapustą, i**kompocie z**suszu, a**także kutii. "Zima kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia icałym królestwem wigilijnych potraw, co najmniej 12. Taka ich ilość wymagała starannych, aprzede wszystkim wcześniejszych przygotowań" -**pisze Mirek Drewniak. I**przypomina, że piernik wypiekano np. trzy tygodnie wcześniej. A że Polska miała i**ma wielonarodowe tradycje kulinarne, więc na**uroczyście przystrojonych stołach pojawiały się dania, które spożywali Polacy, Litwini, Ukraińcy, Białorusini i**Żydzi. Oczywiście w**"Polsce" odnajdziemy również inne przepisy. A**to charakterystyczne dla wiosny (młode fasolki szparagowe w**plastrach boczku, pasztet w**kruchym cieście), lata (chłodnik litewski, konfitura z**gruszek), a**także jesieni (bigos wegetariański ze słodkiej kapusty). Po**zapoznaniu się z**teorią będziemy mogli przystąpić do**praktyki, przygotowując np. -**charakterystyczne dla Warszawy i**Mazowsza -**zacierkę lub pasztet z**dziczyzny. A**może przypadną nam do**gustu: tatar żydowski i**gęsie żołądki w**smalcu (Lublin i**Roztocze), pielmieni cielęce i**zupa rybna ucha (Bieszczady), czy też kluseczki gryczane i**kiszone ogórki (Kraków i**Małopolska). Pzyjdzie też pora na**kulinarną wędrówkę od**przystawek poprzez zupy, kremy, dania główne, aż po**desery. Mirek nie zapomniał również o**tych, którzy lubią grillować. "Polska" to nie tylko wędrówka przez smaki, zapachy i**kolory, poznawanie interesujących receptur, często już zapomnianych, ale także okazja do**przygotowania niezwykłego dania. Uczty, nie tylko dla naszego podniebienia.**(DMA)
Polska. Przewodnik kulinarny**, Mirek Drewniak, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała 2006**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski