Zapach setek kwiatów wydziela aromat wyczuwalny z daleka. Jak dla naszego nosa zapaszek jest, rzekłbym delikatnie, specyficzny, lecz owady go lubią. Największym atutem czarnego bzu jest jednak pyłek. Roślina produkuje go w olbrzymich ilościach, zaś chrząszcze przedkładają ziarna pyłku ponad płynny nektar. Tak się dobrze złożyło, iż posadziłem w ogrodzie kilka ulubionych przez kruszczyce krzewów. Liczyłem na zatrzęsienie kruszczyc. Zlatują się od południa do wieczora.
Tyle teoria, praktyka wyszła inaczej. Było zbyt upalnie i ani jednej kruszczyniecy zobaczyłem. Miałem już inny pomysł. Przekąska z białych kwiatów czarnego bzu. Kwiatostany zbieramy w samo południe ciepłego dnia. Większe owady uciekną same, zaś najdrobniejsze chrząszczyki ciemnej barwy trzeba delikatnie wytrzasnąć na ziemię.
Teraz trzeba przygotować rzadkie ciasto naleśnikowe, rozcieńczone białym czy czerwonym winem. Zanurzamy w nim całe kwiatostany i po wyciagnięciu pozwalamy, by delikatnie ściekało do naczynia. Chwile wcześniej rozgrzewamy większy rondel pełen oleju. Smażymy na głębokim oleju. Im dłużej, tym bardziej chrupiące. Przekąskę serwujemy w miarę produkcji lub gromadzimy na zapas dla gości. Mój podwieczorek z bzowym kwiatostanem zniknął w mgnieniu oka.
- Zatopiona przez Jezioro Czorsztyńskie wieś Stare Maniowy. Zobacz, jak wygląda
- W tych znakach zodiaku łatwo się zakochać
- Mistrzostwa Europy w piłce nożnej EURO 2020
- Oto finalistki Miss Małopolski i Miss Małopolski Nastolatek
- Drapacze chmur i 100 tysięcy mieszkańców. Tak ma wyglądać nowa dzielnica Krakowa
- Kraków. Najlepsi z najlepszych mistrzów parkowania. Przeszli samych siebie!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?