Sierpień

Grzegorz Tabasz
Udostępnij:
Ósmy miesiąc roku. Pełnia lata. Sierpień. Nazwa urodziła się jakieś dziesięć tysięcy lat temu. Tyle liczą sobie najstarsze zachowane sierpy.

Nieco zapomniane (jeśli nie liczyć sierpów utrwalonych na flagach komunistycznych dyktatur), jednoręczne narzędzia rolnicze. Zakrzywione, półkoliste ostrze. W pierwszej wersji krzemienne, potem brązowe. Wreszcie żelazne. Wedle Brucknera starożytny sirzpień dał początek sierpniowi. Czyli porze zbierania zbóż.

Pierwsze żniwa z wykorzystaniem sierpów odbyły się w okolicach Jerycha. Nawiasem mówiąc pierwszego miasta świata. Sierpień był i jest arcyważną porą roku. Dobre zbiory. Pełne spichlerze. Czas sytości. Pierwszym zbieranym zbożem najprawdopodobniej był orkisz.

Choć ziarno trudno odchodziło od plew, ceniono je za duże wartości smakowe i odżywcze. Szczyt popularności orkiszu przypadł na epokę brązu. U nas zbierano go w średniowieczu. Potem przegrał z pszenicą. W XXI wieku tryumfalnie wrócił do łask. Zdobył przydomek zboża ekologicznego. Za bochenek orkiszowego chleba ludzie płacą jak za woły.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie