Nieco zapomniane (jeśli nie liczyć sierpów utrwalonych na flagach komunistycznych dyktatur), jednoręczne narzędzia rolnicze. Zakrzywione, półkoliste ostrze. W pierwszej wersji krzemienne, potem brązowe. Wreszcie żelazne. Wedle Brucknera starożytny sirzpień dał początek sierpniowi. Czyli porze zbierania zbóż.
Pierwsze żniwa z wykorzystaniem sierpów odbyły się w okolicach Jerycha. Nawiasem mówiąc pierwszego miasta świata. Sierpień był i jest arcyważną porą roku. Dobre zbiory. Pełne spichlerze. Czas sytości. Pierwszym zbieranym zbożem najprawdopodobniej był orkisz.
Choć ziarno trudno odchodziło od plew, ceniono je za duże wartości smakowe i odżywcze. Szczyt popularności orkiszu przypadł na epokę brązu. U nas zbierano go w średniowieczu. Potem przegrał z pszenicą. W XXI wieku tryumfalnie wrócił do łask. Zdobył przydomek zboża ekologicznego. Za bochenek orkiszowego chleba ludzie płacą jak za woły.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?