Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie na Wigilię. Wyjątkowa sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą. W sam raz na świąteczny stół.
Sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą. W sam raz na świąteczny stół. Fot. Stanisław Romek
Sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą to propozycja na wyjątkową sałatkę na świąteczny stół. Zobaczcie przepis naszych Czytelników.

Wyjątkowa sałatka śledziowa na świąteczny stół [PRZEPIS]

Sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą.
Sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą. Fot. Stanisław Romek

Składniki:

  • 250 g śledzi a’la matjas
  • 3 jajka
  • 2 pory
  • 2 jabłka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie sałatki śledziowej
Pory obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwierć plasterki. Pora wrzucamy do garnka i lekko solimy. Następnie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i dorzucamy do pora. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do garnka. Na tym etapie dorzucamy majonez i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka i śledzie kroimy w większe kawałki i wrzucamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień jak się przegryzie.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Śledzie na Wigilię. Wyjątkowa sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski