Suska sechlońska to prawdziwy przysmak. Robert Makłowicz poleca przepisy z wędzonym skarbem Małopolski

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Robert Makłowicz jest znanym kucharzem, podróżnikiem i dziennikarzem. Na swoim kanale YouTube zamieszcza filmiki z kulinarnych podróży po Polsce.
Robert Makłowicz jest znanym kucharzem, podróżnikiem i dziennikarzem. Na swoim kanale YouTube zamieszcza filmiki z kulinarnych podróży po Polsce. K_kapica_afk
Udostępnij:
Robert Makłowicz to znany kucharz i podróżnik. 12 sierpnia obchodził swoje urodziny. Z tej okazji przypominamy jego przepis z suską sechlońską - prawdziwym skarbem Małopolski. Ten zdrowy przysmak stał się kulinarnym bohaterem jednego z odcinków programu „Robert Makłowicz Polska". Znany kucharz przygotował pieczoną białą kiełbasę ze śliwką oraz deser z pieczonych jabłek z farszem z kaszy jaglanej, orzechów i suski sechlońskiej. - Niezwykle proste, lokalne składniki. To jest właśnie przepis na osiągniecie kulinarnego sukcesu - podkreśla w nagraniu Robert Makłowicz.

Spis treści

Robert Makłowicz poleca suskę sechlońską

Robert Makłowicz to znany polski krytyk kulinarny, podróżnik i dziennikarz. Na swoim kanale na YouTube zamieszcza filmy z podróży po niezwykłych miejscach świata, barwnie omawiając tamtejsze zwyczaje, tradycje kulinarne i lokalne przysmaki. Na końcu każdego odcinka znany kucharz przedstawia przepis na danie nawiązujące do kuchni opisywanego regionu.

W jednym z odcinków pt. „Beskid Wyspowy. Podziemna Bochnia" Robert Makłowicz zaprezentował dwa przepisy z suską sechlońską.

- Jesteśmy w Małopolsce, no więc nie tylko sól tutaj ma znaczenie. Mam kilka produktów niezwykle emblematycznych dla mojego regionu. To jest coś bez czego nie ma małopolskiej kuchni. Mianowicie suska sechlońska - mówi Robert Makłowicz.

O czym mowa? Suska sechlońska ma certyfikat unijny pochodzenia. To śliwka suszona lub podwędzana, najczęściej węgierka, o słodkim smaku i z mięsistym miąższem, pochodząca z terenów Małopolski.

- To cudowny materiał na wiele dań, nie tylko kompot z suszu - podkreśla kucharz i poleca dwa dania z suską sechlońską.

Przepis Roberta Makłowicza na pieczoną białą kiełbasę

Na główne danie Robert Makłowicz poleca białą, surową kiełbasę. Kucharz najpierw ponakłuwał kiełbasę wykałaczką i przygotował do pieczenia z:

  • cebulą,
  • czosnkiem,
  • suską sechlońską,
  • czerwonym winem.

Potrawę kucharz ułożył w naczyniu żaroodopornym warstwami, najpierw cebulę z czosnkiem, kiełbasę oraz śliwki bez pestek.

- Te śliwki kupiłem z pestkami. Są też bez pestki, ale akurat takich nie było, wiec moja dobra żona pieczołowicie wszystkie pestki wydłubała - mówi Makłowicz.

Jedyne zioła użyte do potrawy w polecanym przez Makłowicza przepisie to liście laurowe i ziele angielskie. Kucharz dodał też pieprz i odrobinę soli. Potrawę piekł półtorej godziny w 180 stopniach. W połowie czasu podlał czerwonym winem.

Deser Roberta Makłowicza z suską sechlońską

Do przygotowania deseru Robert Makłowicz użył tych składników:

  • jabłka Ligol,
  • suskę sechlońską,
  • kaszę jaglaną,
  • miód,
  • orzechy włoskie.

Kucharz rozpoczął przygotowanie deseru od ugotowania kaszy jaglanej.

- Pamiętajcie, kasza jaglana, żeby była dobra trzeba na sicie przelać ją zimną wodą, następnie na tym samym sicie przelać ją wrzątkiem. Wówczas wypłukuje się z kaszy goryczkę - doradza Robert Makłowicz.

Następnie kucharz wymieszał kaszę z posiekanymi śliwkami, dodał tarte orzechy włoskie i miód malinowy. Takim farszem nadział wydrążone jabłka, skropione sokiem z cytryny. Całość zapiekł w żaroodpornym naczyniu przez pół godziny.

- Niezwykle proste, lokalne składniki. To jest właśnie przepis na osiągniecie kulinarnego sukcesu - podkreśla Robert Makłowicz.

Pod filmikiem można przeczytać wiele pozytywnych komentarzy internautów: „Zawsze dania przez Pana przyrządzone wydają się pyszne, ale dzisiaj przebił Pan samego siebie, pozdrawiam" - napisał jeden z użytkowników YT. „Superkiełbasa. Taką robi się u nas na święta wielkanocne" - dodał inny. „Pieczone jabłka to największa pychota świata".

Suska sechlońska skarbem Małopolski

Suska sechlońska jest prawdziwym przysmakiem. Jej nazwa „sechlońska" wzięła się od nazwy wsi Sechna, na południu Polski, skąd pochodzi lokalna tradycja suszenia i wędzenia śliwek. Słowo „suska" jest określeniem suszonej i wędzonej śliwki.

Suska sechlońska to suszona śliwka. Do jej wyrobu wykorzystuje się wyłącznie owoce odmian śliwy domowej z pestkami, najczęściej są to śliwki węgierk
Suska sechlońska to suszona śliwka. Do jej wyrobu wykorzystuje się wyłącznie owoce odmian śliwy domowej z pestkami, najczęściej są to śliwki węgierki. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych w kategorii warzywa i owoce w woj. małopolskim. Ma certyfikat unijny ChOG (chronione oznaczenie geograficzne).

[cyt]- Choć źródła historyczne nie wskazują dokładnie, kiedy zapoczątkowano tę tradycję, to według legendy wędzenie śliwek na tym obszarze wprowadził lokalny duszpasterz, który zachęcił swoich parafian, aby podjęli się tego zajęcia, i przekazał im swoją wiedzę i umiejętności - czytamy w oficjalnym opisie suski sechlońskiej na stronie Komisji Europejskiej: Suska sechlońska ChOG

Suszarnie i Święto Suszonej Śliwki

W Małopolsce znajduje się aż 677 suszarni produkujących suskę sechlońską. O tym, jak ważna jest tradycja suszenia śliwek w tym regionie świadczy organizowane od 2001 r. Święto Suszonej Śliwki w miejscowości Dobrociesz.

Dla odwiedzających region turystów zorganizowano także „Szlak Suszonej Śliwki” z wytyczonym pomiędzy miejscowymi sadami śliwowymi i suszarniami owoców. Podczas takiej wycieczki można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o produkcji i historii suski sechlońskiej oraz skosztować suszonej śliwki i innych owoców.

Właściwości suski sechlońskiej

Suska sechlońska ma duże walory smakowe oraz odżywcze. Cechą charakterystyczną tych suszonych śliwek jest wysoka zawartość wody, sięgająca nawet 25 proc.

Suska sechlońska jest źródłem:

  • pektyn,
  • błonnika,
  • witaminy A,
  • potasu.

Warto jednak zwrócić uwagę na kaloryczność suski sechlońskiej, która jest trzy razy większa niż w przypadku świeżych owoców, tzn. w 100 g produktu jest ok. 360 kalorii.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Suska sechlońska to prawdziwy przysmak. Robert Makłowicz poleca przepisy z wędzonym skarbem Małopolski - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie