18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tajski bufet

Redakcja
Dni Kuchni Tajskiej rozpoczęły się 27 października w krakowskim Radisson SAS. Można było wtedy spróbować nie tylko Pad Thai Kung Sod, czyli smażonego tajskiego makaronu z krewetkami, ale także Tom Khaa Gai (zupy z kurczaka i mleka kokosowego) czy też Yam Nuea Yang (pikantnej sałatki z wołowiną), a przecież były jeszcze i inne specjały oraz przecudne rzeźby, dzieła sztuki - wyczarowane z warzyw i owoców. Gości witał zaś - przywieziony na szczęście - ogromny słoń.

W krakowskim hotelu Radisson SAS

Therapong Kochpratarn z Bangkoku osobiście przygotowywał dania, a miłośnicy kuchni tajskiej z uwagą śledzili każdy ruch mistrza. A gdy już kolejne porcje makaronu trafiły na talerze, nie pozostawało nic innego, jak tylko delektować się subtelnym zrównoważeniem smaków - tych słodkich i tych kwaśnych, ale także ostrych i delikatnych...

Uroczystego otwarcia bufetu dokonali: Vannaporn Ketudat z Thai Trade Center w Warszawie oraz Michael Rathgeb, dyrektor krakowskiego Radisson SAS. Nieco wcześniej zgromadzeni wysłuchali barwnej i wartko płynącej opowieści - o Królestwie Tajlandii - Elżbiety i Andrzeja Lisowskich, znanych krakowskich globtroterów zafascynowanych Krainą Tysiąca Uśmiechów. A wszystko okraszone pięknymi zdjęciami.
Dlaczego akurat kuchnia tajska w Krakowie? -Świeże zioła iprzyprawy oraz technika przyrządzania potraw sprawiają, że kuchnia tajska jest jedną z____najzdrowszych kuchni świata - zapewnia Piotr Pabisiak, szef kuchni w krakowskim Radisson SAS. _-By ją poznać, zapraszam -do2 grudnia -dorestauracji Solfeż; rezerwacji możnadokonywać podnumerem0126188_888 -mówi Piotr Pabisiak. Nie trzeba dodawać, że są to smaki niepowtarzalne; podniebienie na pewno nie będzie się buntować. (DMA)

PYTANIE KONKURSOWE

Czy zasady kuchni tajskiej powinny tradycyjnie uwzględniać łączenie pięciu smaków (kwaśny, słodki, gorzki, ostry, słony)?

Kto prawidłowo odpowie na to pytanie, może wygrać lunch w krakowskim hotelu Radisson SAS.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS (tylko z telefonów komórkowych) o treści DPK.RADISSON SAS/ odpowiedź/ IMIĘ i NAZWISKO osoby biorącej udział w konkursie pod nr 7268 dzisiaj do godz. 20. Koszt wysłania SMS-a wynosi 2 zł (2,44 zł z VAT).
W konkursie może brać udział każda osoba pełnoletnia. Każdy uczestnik zabawy otrzyma potwierdzenie dostarczenia wiadomości. Spośród osób, które wysłały poprawną treść SMS-a, zostanie w poniedziałek wylosowana osoba, do której w godz. 13-14 zadzwoni przedstawiciel organizatora i zada pytanie dotyczące aktualnego wydania "Dziennika Polskiego". Po udzieleniu prawidłowej odpowiedzi zwycięzca powinien odebrać nagrodę osobiście, w terminie 4 dni (liczonych od dnia kontaktu organizatora ze zwycięzcą) w siedzibie organizatora: Kraków, ul. Wielopole 1, pokój 207 (od poniedziałku do piątku w godz. 9-15).
Nagrodę może odebrać tylko osoba wpisana w treść SMS, na podstawie dowodu osobistego i po okazaniu aktualnego wydania "Dziennika Polskiego". Nagroda nieodebrana w terminie przepada.
Regulamin konkursu jest dostępny w siedzibie redakcji Kraków, ul. Wielopole 1.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski