8 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Placek z jabłkami Marty Góry...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b6/86/5bc44c0ed5bff_o_large.jpg)
fot. Marta Góra
Top 10 deserów i ciast z jabłkami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Placek z jabłkami Marty Góry
Składniki na ciasto
50 dag mąki
20 dag masła
5-6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
jabłka
cukier
cynamon
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.