Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tort chrzcielny z bucikami

Redakcja
Znajomością teorii i praktycznymi umiejętnościami wykazywali się uczestnicy XII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy pl. Matejki.

- Kocham gotować i piec - wyznaje Katarzyna Giza, najlepsza wśród uczniów w zawodzie cukiernika

W turnieju brali udział najlepsi uczniowie klas trzecich tej szkoły oraz ze szkoły z os. Sportowego w Nowej Hucie i z Oświęcimia. Po siedmiu przyszłych piekarzy i cukierników. Był to etap wojewódzki konkursu - laureaci przechodzą do finału krajowego, który odbędzie się w kwietniu we Wrocławiu.
W części teoretycznej rozwiązywano test. Uczestnicy powinni byli wiedzieć m.in., jak oznacza się gęstość syropów, mieli obliczyć ilość surowców potrzebnych do wyprodukowania 15 kg herbatników czy podać, z czego pozyskuje się pektynę (z wytłoków z jabłek), a z czego agar (z alg morskich; do uzyskiwania galaretek). Część praktyczna dla przyszłych piekarzy polegała na uformowaniu i wypieku: chleba okolicznościowego oraz eksponatu wystawienniczego, a także formowaniu i kształtowaniu chałek. Gdy chodzi o wypieki w kategorii eksponatów wystawienniczych, uczestnicy przygotowali np. pięknego ślimaka, głowę konia, diabełka z widłami, statek, kosz z owocami. Jasne pieczywo przyozdabiali ciemnymi elementami z tzw. ciasta martwego - służy ono do dekoracji, składa się na nie mąka żytnia, mąka pszenna, sól, woda i ściemniacz.
Z kolei przygotowujący się do zawodu cukiernika wykonywali i dekorowali tort, sporządzali 3 rodzaje ciasteczek bankietowych i co najmniej trzy figurki z marcepana. Tu zaprezentowano m.in. dwukolorowy tort błękitno-biały, tort w kształcie łezki, ozdobiony kwiatuszkami i listkami, z masą prażynkową (chrupiącą przy jedzeniu), a zdobywczyni I miejsca Katarzyna Giza przygotowała tort chrzcielny - z ustawionymi na nim białymi bucikami z marcepana oraz z odciśniętym haftem angielskim na brzegach. Pojawiła się też dekoracja z karmelu - co należy do najnowszych trendów.
Jurorzy oceniali poprawność odpowiedzi w części teoretycznej, a w części praktycznej - organizację i higienę pracy, wykonanie wyrobów, technikę wykonania, pomysłowość, spójność kompozycji, smak i prezentację wyrobów.
Wśród piekarzy I miejsce zajął Michał Kowalczyk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z pl. Matejki, II miejsce - Daniel Pytel z tej samej szkoły, a III - Karol Wypyski ze szkoły w Oświęcimiu. W kategorii cukierników zwyciężyła Katarzyna**Giza z ZSPS z pl. Matejki. - Zamierzam pójść dopracy wcukierni, może uda się tam, gdzie jestem napraktyce. Kocham gotować ipiec - mówiła nam Kasia. Dodawała, że w zawodzie cukiernika z pewnych względów łatwo nie jest: - Trudno zachować dobrą figurę. Całą siłą woli staram się nie jeść... - wyznała. II miejsce w tej kategorii zajął Rafał Jedziniak, też z ZSPS**z pl. Matejki, a III miejsce - Wioletta Machaczka z zespołu szkół z os. Sportowego. (MM)
Fot. Piotr Kędzierski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski