MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Uszak bzowy

Grzegorz Tabasz
Przyroda. Mięsista, muszlowata, pofałdowana galareta pokryta z jednej strony delikatnym meszkiem. Wypisz wymaluj odcięte, zbrązowiałe ze starości ucho.

Tymczasem to tylko grzyb dla niecodziennego wyglądu zwany uchem bzowym lub krótko uszakiem. Kilka okazów pokrytych szronem znalazłem na złamanym grabowym pniu.

W łagodne zimy rośnie przez cały rok, bowiem łykowate owocniki bez szwanku znoszą przymrozki. Na Dalekim Wschodzie jest uważany za przysmak i często dodawany do różnych potraw. Ponoć ma rozliczne lecznicze właściwości. To te twarde, łykowate paseczki brązowej barwy, jakie znajdziecie w niektórych zupach serwowanych przez egzotyczne restauracje.

Noszą dziwaczną chińską czy wietnamską nazwę, a nie swojsko brzmiące miano bzowego ucha. Kiedyś dodałem przyniesione z lasu nasze uszaki do dania sporządzonego wedle zamorskiego przepisu. Smakowały niczym skrawki papieru. Może pomyliłem recepturę, a może tylko uszaki z chińskim paszportem godne są włożenia do garnka. Kto wie, może leczą, ale zupełnie straciłem serce od eksperymentów z uszakiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski