MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Warto wiedzieć

(DD)
Nowa jakość ortopedii

Endoprotezoplastyki stawów, zaawansowane techniki operacyjne przy użyciu wysokiej klasy implantów, ortopedia sportowa, chirurgia stopy i ręki, leczenie złamań i innych urazów, a także wrodzonych i nabytych wad narządów ruchu - Szpital Uniwersytecki w Krakowie oferuje chorym nową jakość ortopedii. Dzięki zakończonemu gruntownemu remontowi w budynku "Czerwonej Chirurgii" przy ul. Kopernika 21, pacjenci Oddziału Klinicznego Ortopedii i Rehabilitacji będą leczeni w warunkach nie odbiegających od światowego poziomu zarówno pod względem umiejętności personelu, wykonywanych technik operacyjnych, jak i wyposażenia obiektu.

* Skuteczny jak paracetamol
Jak ustalili naukowcy ze specjalizującego się w analizie danych dotyczących leków międzynarodowego instytutu The Cochrane Collaboration, stosowany w leczeniu grypy lek przeciwwirusowy oseltamiwir (handlowa nazwa Tamiflu) jedynie nieznacznie łagodzi objawy grypy, natomiast nie zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby, ani nie redukuje niebezpiecznych komplikacji. Dzięki jego podawaniu objawy grypy utrzymywały się nie 7, ale 6,3 dnia u dorosłych oraz 5,8 dnia u dzieci.

Jednak podobny efekt daje podawanie leków w rodzaju paracetamolu. Co więcej, oseltamiwir przynosi poważne skutki uboczne - może powodować objawy psychiatryczne, zaburzenia metaboliczne (np. hiperglikemię) i niekorzystnie działać na nerki.

* Strączkowe na zdrowie
Spożywanie dziennie choć jednej porcji (130 gramów lub 3/4 szklanki suchych strączków) fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy znacząco obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. To wyniki badań amerykańskich naukowców opublikowane w najnowszym wydaniu pisma "Canadian Medical Association Journal". Badacze przeanalizowali 26 randomizowanych badań klinicznych, które obejmowały 1037 osób.

Ustalili, że już jedna porcja suchych nasion roślin strączkowych pomaga obniżyć poziom LDL o 5 proc. Jest to jednoznaczne z obniżeniem o 5-6 proc. ryzyka chorób serca i układu krążenia. Strączkowe mają niski indeks glikemiczny (czyli energia po ich spożyciu uwalniana jest stopniowo i powoli) oraz zdolność do wypierania złych tłuszczów, m.in. szkodliwych tłuszczów trans.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski