MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Właśnie przeczytałem, iż grzyby to… mięso

Grzegorz Tabasz
Prawie, gdyż jeśli prawdziwki, rydze czy pieczarki wysuszyć, to pozostałość będzie czystym białkiem. Zaś białko to mięso.

Prawda? Pół-, a raczej ćwierćprawda. Wszystkie składniki zawarte w owocnikach, białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy są zamknięte w komórkach osłoniętych chitynową ścianą. Skomplikowany związek chemiczny jest dla naszego przewodu pokarmowego całkowicie niestrawny. Z braku kilku enzymów. Chcąc dobrać się do owego grzybowego „mięska”, trzeba je gotować, kroić, zmielić, a najlepiej zmiksować w udarowym młynku. W każdym innym wypadku najsmaczniejsze borowiki i rydze przemkną przez jelita, zostawiając jeno miły smak.

I to jest największa zaleta grzybów: niepowtarzalny aromat. Choćby trufle, za które smakosze krocie. Prawdziwe, zwierzęce białka po godzinnej wędrówce przez przewód pokarmowy zostaną zmienione w rodzaj rosołu, który zostaje wydalony bez najmniejszych kłopotów. Najważniejsze na koniec: kilogram grzybów zawiera przeciętnie cztery piąte wody. Mięsko cokolwiek wodniste…

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski