MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z rzodkiewek

Redakcja
2 pęczki rzodkiewek

Obiad wiosenny

4 ziemniaki
2 pietruszki z natką
2 marchewki
2 łyżki masła
1 szkl. gęstej śmietany
szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
1 cytryna

Marchewki i pietruszki umyj, obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Natkę pietruszki opłucz i posiekaj.
Zagotuj litr wody, dodaj 1 łyżeczkę masła, pokrojone warzywa wraz z natką i gotuj przez 30 minut pod przykryciem. Uzupełniaj wygotowującą się wodę. Po ugotowaniu przelej wywar przez sito. Rzodkiewki umyj dokładnie wraz z liśćmi. Odłóż 5 sztuk, a resztę razem z liśćmi drobno posiekaj.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałe masło, dodaj pieprz, gałkę muszkatołową i ziemniaki. Duś wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie dodaj pokrojone rzodkiewki wraz z liśćmi i dokładnie wymieszaj. Zalej wszystko poprzednio ugotowanym wywarem i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie dopraw zupę solą i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksuj dokładnie i dodaj śmietanę.
5 odłożonych rzodkiewek pokrój w cieniutkie słupki i wrzuć na 1 minutę do wrzątku: Wyjmij i udekoruj nimi talerze tuż przed podaniem.
www.ucztavege.most.org.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski