Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1203 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Proste, sprawdzone przepisy na tłusty czwartek 2022. Pączki, faworki, a nawet pączkoburger. Jak je zrobić krok po kroku?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/de/3c/61f50c3a20f96_o_xsmall.jpg)
Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek i karnawał. Pączki, faworki i pączkoburger
Tłusty czwartek 2022 - wielkie święto łasuchów już 24 lutego. W tym dniu wielu z nas, bez wyrzutów sumienia, będzie objadać się słodkościami. Największą...
![Ile kalorii ma pączek z lukrem, a ile z marmoladą? Sprawdź kalorie pączków i co zrobić, żeby je spalić](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/47/9f/620a4ec9b8670_o_xsmall.jpg)
Ile kalorii ma jeden pączek? Co zrobić, żeby je spalić?
Tłusty czwartek przypada w ostatnim tygodniu karnawału, czyli w tym roku 24 lutego. Tradycja nakazuje, aby tego dnia zjeść przynajmniej jednego pączka. Ma to...
![Najlepsze restauracje w Polsce wybrane! Zobacz, gdzie warto zjeść podróżując po kraju wg smakoszy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7d/73/6216292370e0d_o_xsmall.jpg)
Smakosze wybrali najlepsze restauracje w Polsce. Zobacz, gdzie warto zjeść podróżując
Wielu z nas szuka posiłków, które można szybko zjeść na mieście i przy tym smacznie się posilić. Jeden z popularnych portali dla smakoszy zrobił plebiscyt w...
![Pączki od Kuby Wojewódzkiego. Cena wysoka. Jak wypadają na tle pączków Magdy Gessler?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/95/ce/6214c4ea06a50_o_xsmall.jpg)
Pączki od Kuby Wojewódzkiego. Cena w jego restauracji robi wrażenie!
Kuba Wojewódzki od wielu lat daje się poznać jako osobowość telewizyjna wzbudzająca skrajne emocje. Warto jednak pamiętać, że jest także biznesmenem i...
![Szef kuchni Filip Głodek rapuje z Mariką. O czym jest „Za dużo sosu”?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7d/5d/6213b7ec4a752_o_xsmall.jpg)
Szef kuchni Filip Głodek rapuje z Mariką. O czym jest „Za dużo sosu”?
Szef kuchni Filip Głodek tańczy, rapuje i występuje razem z piosenkarką Mariką w najnowszym utworze „Za dużo sosu”. Twórcy nazywają go gastro rapem, a przekaz...
![Ostatni szef kuchni Hochbergów na Zamku Książ i jego niezwykłe zdjęcia. Jak wyglądała najnowocześniejsza kuchnia z początku XX w.?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c5/09/62139b686e143_o_xsmall.jpg)
Ostatni nadworny szef kuchni Hochbergów na Zamku Książ i jego niezwykłe zdjęcia
Louis Hardouin to nadworny szef kuchni, który wprowadził nowoczesną, wykwintną sztukę gotowania na salony. Francuz miał jednak jeszcze inny talent, z powodu...
![Pączki Magdy Gessler droższe niż rok temu. Cena powala! Restauratorka: „Jak zwykle skandalicznie drogie i skandalicznie pyszne”](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/03/f1/61e5609c8858d_o_xsmall.jpg)
Pączki od Magdy Gessler jeszcze droższe niż rok temu. Cena powala!
Tłusty czwartek 2022 przypada 24 lutego. Jednak cukiernie i piekarnie już w styczniu sprzedają pączki i faworki. Specjały od Magdy Gessler co roku budzą dużo...
![Wnętrze samolotu, kolacja w towarzystwie rekina lub jedzenie na wysokości. Najbardziej wyjątkowe restauracje](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e2/07/620f8f4fcedbe_o_xsmall.jpg)
Kolacja z rekinem lub posiłek na wysokości. Zobacz najbardziej wyjątkowe restauracje
Coraz więcej restauracji poza znakomitym jedzeniem przykuwa uwagę wyjątkowym usytuowaniem lub misją, z jaką tworzą menu. Kolacja w towarzystwie żółwia, a może...
![Jak zrobić tanie ciasto? Agata Stankiewicz „Sugarlady” proponuje deser za 10 złotych](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/15/74/620e38d233e5f_o_xsmall.jpg)
Blacha ciasta za 10 złotych. Agata Stankiewicz „Sugarlady” robi ciasto inflacyjne
Agata Stankiewicz to współautorka książek kulinarnych i współprowadząca program „Dziewczyny z wypiekami”. Na swoim kanale na Youtube „Sugarlady” zamieszcza...
![Gotuj z Beckhamem: syn słynnego piłkarza prowadzi program kulinarny. Kolejne odcinki wzbudzają silne emocje](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/44/36/620cf2af5ea9c_o_xsmall.jpg)
Syn Davida Beckhama prowadzi program kulinarny. Jak wychodzi mu gotowanie?
Brooklyn Beckham to najstarszy syn znanego piłkarza Davida i popularnej piosenkarki Victorii. Latorośl małżeństwa spróbowała swoich sił jako gospodarz programu...