Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1228 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? 7 prostych dań może zaskoczyć](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2a/08/6225e06599322_o_xsmall.jpg)
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? 7 prostych dań może zaskoczyć
Prawdopodobnie nie ma bardziej uniwersalnego warzywa niż ziemniak. Można przygotowywać z niego słone potrawy i dodawać do ciast i deserów. Nie od dziś wiadomo,...
![Jesteś fanem serialu „Wikingowie"? Zobacz, co jadali skandynawscy wojownicy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b0/c4/6221f465921c6_o_xsmall.jpg)
Suszona ryba, pieczony dzik i wino. Co jedli Wikingowie?
Wikingowie to wojownicy zamieszkujący tereny Skandynawii od VIII wieku. Zainteresowanie tym społeczeństwem wzrosło w ostatnich latach wraz z emisją serialu...
![Rosyjska restauracja krytykowana w sieci. Znany pisarz stanął w obronie](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/70/17/62208a293bd1f_o_xsmall.jpg)
Rosyjska restauracja krytykowana w sieci. Znany pisarz stanął w obronie
Restauracja Skamiejka znajduje się przy warszawskiej Pradze. Ostatnio wzbudziła wiele emocji, które wiązały się z atakiem wojsk rosyjskich na Ukrainę. Na pomoc...
![Najciekawsze restauracje po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Dziś premiera nowego sezonu](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/20/be/61f3bb717b01a_o_xsmall.jpg)
Najciekawsze restauracje w Polsce po „Kuchennych Rewolucjach”
„Kuchenne Rewolucje”, które możemy oglądać w telewizji od 2010 roku, to prawdziwy fenomen. Nowy sezon już 3 marca 2022 roku o 21.35. Cały czas rośnie liczba...
![Top Chef Marcin Przybysz przybliża dania na Wielki Post. Rybny pasztet, ser z migdałów i mleko owsiane do barszczu](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/70/ef/620e1cc3c5ee6_o_xsmall.jpg)
Top Chef Marcin Przybysz przybliża dania na Wielki Post. Ser z migdałów i nie tylko
Wielki Post w kościele katolickim trwa od Środy Popielcowej (2 marca 2022) do Wielkiej Soboty (16 kwietnia). Przez 40 dni wierni rezygnowali z jedzenia mięsa i...
![Spróbuj gruszek pięknej Heleny w słonym karmelu. Mamy przepisy na zdrowe słodycze i desery bez wyrzutów sumienia](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d0/84/622723acb9b36_o_xsmall.jpg)
Próbowaliście kiedyś gruszek pięknej Heleny w karmelu? Mamy przepisy na zdrowe desery
Czy deser może być zdrowy? Oczywiście, że tak. Czy zawsze muszą się z nim wiązać wyrzuty sumienia? Oczywiście, że nie. Można znaleźć przepisy na zdrowe desery...
![Pastaman Mateo Zielonka makaronem podbija świat. Sprawdź przepis mistrza na pappardelle](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/97/4f/6183f245cb1bd_o_xsmall.jpg)
Pastaman Mateo Zielonka makaronem podbija światowe restauracje
Mateo Zielonka swoimi makaronami podbił Londyn. Jego pasty to kulinarny majstersztyk. Występują w różnych kształtach, wzorach i kolorach. Mateo zebrał je w...
![Co dzieje się z organizmem, kiedy przestajesz jeść mięso? Sprawdź zalety diety roślinnej](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9c/5c/61f15a0c52844_o_xsmall.jpg)
Co dzieje się z organizmem, kiedy odstawisz mięso?
Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, również w Polsce. Jak każdy sposób odżywiania, ma ona zarówno swoje wady, jak i zalety. Zanim sięgniemy...
![Pierogi ruskie, ryba po grecku i śledź po japońsku. Te nazwy mogą was zmylić](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a6/8a/621ca3f557377_o_xsmall.jpg)
Pierogi ruskie, ryba po grecku i śledź po japońsku. Te nazwy mogą was zmylić
Pierogi ruskie to klasyczne danie tradycyjnej kuchni polskiej. W ostatnim czasie w związku z agresją Rosji na Ukrainie coraz częściej bary mleczne i garmażerki...