MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Moczka

To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska. Powstaje z piwa, pierników oraz bakalii. Do gotowania moczki używa się kompotu jabłkowego, ciemnego piwa, pokruszonego piernika, orzechów oraz rodzynków. Można także dodać suszone owoce, takie jak figi, śliwki czy morele. Moczkę gotujemy, ale podajemy schłodzoną!

Moczka – śląska zupa z pierników i bakalii
Składniki:
- 200 g piernika lub pierniczków,
- pół litra kompotu jabłkowego,
- pół litra kompotu węgierkowego,
- szklanka ciemnego piwa,
- po garści orzechów włoskich i migdałów,
- po garści suszonych śliwek, moreli i rodzynków.

Jak przygotować śląską moczkę?
1. Namoczyłam na noc pokruszony piernik.
2. Rano zagotowałam piernik z wodą, a następnie zblendowałam masę z sokami i piwem. Dodałam posiekane orzechy oraz bakalie. Zagotowałam masę, cały czas mieszając.
3. Moczkę schłodziłam i podałam posypaną płatkami migdałów.

Zobacz również

Piotr Bałtroczyk Stand-up: Starość nie jest dla mięczaków w Dąbrowie Górniczej

NOWE
Piotr Bałtroczyk Stand-up: Starość nie jest dla mięczaków w Dąbrowie Górniczej

Problemy techniczne na kąpielisku Rajska Fala w Żorach

NOWE
Problemy techniczne na kąpielisku Rajska Fala w Żorach

Polecamy

Awaria banku ING – klienci bez dostępu do konta

PILNE
Awaria banku ING – klienci bez dostępu do konta

Wystawa „Miejsce na marnowanie marzeń” w Ośrodku Kultury Norwida od 29 czerwca

Wystawa „Miejsce na marnowanie marzeń” w Ośrodku Kultury Norwida od 29 czerwca

Piłkarz Wieczystej II Kraków królem strzelców grupy zachodniej V ligi

Piłkarz Wieczystej II Kraków królem strzelców grupy zachodniej V ligi