MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co prababcie gotowały, co pradziadowie pili, i co z tego dziś na stołach pozostało

Redakcja
"Kapusta z cyrwonym fasolem", zupa "Scypa", "Nalewka Imbiorówka Stryja Dionizego" "Ciap kapusta", a nawet "Tort kapuściany", takie smakołyki przygotowały suskie gospodynie na zorganizowany już po raz 8. Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych "O Złotą Warzechę".

STRYSZAWA. Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych "O złotą warzechę"

W imprezie przeprowadzonej w remizie OSP w Stryszawie prócz 16. kół gospodyń uczestniczyli także uczniowie Zespołu Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.
- Chodzi nie tylko o zmagania kulinarne i o wskrzeszenie tradycyjnych dla tych terenów dań, ale też o integrację środowiska, i o to, żeby kobiety wyszły z domów - mówi Jacek Zając, wójt gminy Stryszawa.
Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była kapusta, jako podstawowy składnik potraw przygotowanych do oceny. Rywalizowano w trzech kategoriach: tradycyjnej, współczesnej i nalewek (tu bez uczniów).
Prezentowano potrawy typowo regionalne, dawniej przygotowywanych przez nasze babcie, i prababcie, a których smak dzięki gospodyniom mogliśmy sobie przypomnieć oraz te bardziej współczesne nowe smaki.
- Kapusta była powszechnym składnikiem dań dla całego "łuku" Karpat. Tak jak zapomniana rzepa, kulasa czy kulebiak - mówi Andrzej Peć, etnograf, juror.
Z mnogością potraw poradzono sobie tak, że panie oceniały jadło, a panowie napitek. Zaś "Złote Warzechy", wręczyli starosta Andrzej Pająk oraz wójt Stryszawy Jacek Zając.
W kategorii potraw typowo regionalnych pierwsze miejsce zajęło KGW Koszówka, za "Kapustę kiszoną z wieprzowiną", drugie miejsce - ex aequo - przypadło dla KGW Sucha Beskidzka oraz KGW Bystra, a trzecie przyznano KGW Jachówka. Z kolei, w kategorii współczesnych potraw opartych na tradycjach potraw regionalnych, pierwsze dostało KGW Hucisko-Pewelka, za "Zrazy wieprzowe z kapustą i boczkiem w sosie grzybowym", drugie miejsce otrzymało KGW Baczyn, a trzecie KGW Stryszawa Dolna. Zaś w kategorii tradycyjnych win i nalewek, pierwsze miejsce ma KGW Lachowice "Lubniczanki", które przygotowało nalewkę "Warzonka", drugie zajęły gospodynie z Kurowa, a trzecie ex aequo KGW Budzów, KGW Kuków oraz Zembrzyckie Koło Gospodyń "Mioduszyna".
Degustacji smakołyków, win i nalewek domowej roboty towarzyszyła atmosfera świetnej zabawy przy muzyce kapeli "Spod Grojca" z Gilowic.
Imprezę zorganizowali: stryszawski Ośrodek Kultury, suskie starostwo, Urząd Gminy Stryszawa, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej oraz OSP Stryszawa.
Robert Szkutnik

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski