Desery z truskawkami bez pieczenia. Deser truskawkowo-waniliowy z galaretką i musem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Deser truskawkowo-waniliowy z galaretką i musem. Zobaczcie przepis!
Deser truskawkowo-waniliowy z galaretką i musem. Zobaczcie przepis! Fot. Stanisław Romek
Udostępnij:
Pyszny i szybki deser z truskawkami bez pieczenia. Zobaczcie przepis naszych Czytelników.

Deser, w którym królują truskawki. Prosty, pomysłowy i bardzo smaczny! Przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • żelatyna
  • 500 ml wody gorącej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 bita śmietana waniliowa
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/2 kg truskawek

Wykonanie
Najpierw przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy w takiej ilości wody jak na opakowaniu. Galaretkę rozlewamy od razu do pucharków – szybciej nam wystygnie.
W międzyczasie robimy masę waniliową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i wylewamy kolejną warstwę do pucharków.
Teraz robimy ostatnią warstwę truskawkową. Truskawki miksujemy z cukrem a potem dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę (2 łyżki żelatyny na 200 ml wody). Wychodzi fajny mus, który wylewany na warstwę waniliową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Desery z truskawkami bez pieczenia. Deser truskawkowo-waniliowy z galaretką i musem [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marysia

Ja jeszcze przełamuje smak warstwą z porzeczkowej galaretki, robie ją dodając do porzeczkowego caprio żelatynę i jogurt grecki

Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie