Buchtowanie to inaczej dziczy sposób rycia w ziemi. Bukiew to smaczne owoce buka. Orzeszki obradzają co kilka lat i to pod warunkiem, że drzewa liczą przynajmniej pół wieku. W dobrym roku ziemia w zasięgu korony jest zasypana jednolitą warstwą kolczastych torebek z graniastymi orzeszkami. Jadalne i smaczne.
Starczy oderwać twarde osłonki i przekąska gotowa. Orzechowy smak. Sporo pożywnego oleju i białka. Przepadają za nim leśne zwierzaki. Kiedyś zbierali je ludzie. Tłoczyli olej dodawany do jedzenia, palony w lampach i używany w gospodarstwie. Na przednówku, po mocnym wygrzaniu w piecu ratowano się bukwiową dietą od głodowej śmierci.
Po co prażenie? Dla usunięcia kilku niezbyt zdrowych składników i poprawy smaku. Było jeszcze jedno dziwaczne zastosowanie. W czasie jesiennego urodzaju do lasu pędzono stada świń i bydła. Zwierzaki chrupały orzeszki i rosły w oczach. Teraz na bukwi tuczą się dziki, wiewiórki i gryzonie. Czasem stada jeleni. I nieliczni smakosze, którzy na powrót odkryli smak bukowych orzeszków z autorem niniejszych słów na czele.
KONIECZNIE SPRAWDŹ:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?