Felieton Grzegorza Tabasza. Przyprawa

Grzegorz Tabasz
Ceny wszystkich praktycznie przypraw w przeciągu kilku stuleci spadły na łeb. W średniowieczu woreczek pieprzu czy muszkatołowej gałki wart był majątek, dzisiaj grosze. Tylko szafran trzyma cenę. Cóż to jest szafran? Część krokusa.

Za niecały miesiąc zobaczycie żółte, białe czy niebieskie kwiaty, których pomylić z czym innym niepodobna. Proszę zdobyć się na o odrobinę wysiłku i zajrzeć do środka. Znajdziecie tam żółtej barwy słupki i pręciki. Delikatne i bardzo drobne. To jest najdroższa przyprawa świata zwana szafranem.

Oczywiście do jej wyrobu nie nadają się nasze rośliny tylko okazałe szafrany uprawne rosnące w cieplejszym klimacie południa Europy. Słupki i pręciki są u nich znacznie większe. Technika zbioru szafranu nie zmieniła się ani o jotę. Jak przed wiekami ludzie rozchylają płatki i skubią palcami żółty drobiazg.

Ćwierć miliona wyskubanych kwiatów daje po wysuszeniu kilogram przyprawy przypominającej pocięte w drobne kawałeczki nitki złotej barwy. Trzeba tysięcy rąk do pracy, gdyż szafrany szybko przekwitają. Przyprawa ma specyficzny aromat i smak. Szafran jest używany przez cukierników do wyrobu najbardziej ekskluzywnych wyrobów. Nadaje niepowtarzalną barwę i aromat już w minimalnej ilości. Kilka wiórek szafranu zabarwi na złoto miskę ryżu. Cena, nawet dzisiaj zwala z nóg. Nic dziwnego, że od zawsze szafran bywał bezlitośnie fałszowany wysuszonymi kwiatkami pospolitego nagietka, a podróbka ujawnia swoją naturę dopiero w kuchni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Nocna bitwa nad Dnieprem. Batalion Terror stoczył bój z Rosjanami

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie