Wdychają NO i szybciej zdrowieją
Tlenek azotu (NO) jest bezbarwnym gazem, który pełni ważną role w regulacji napięcia mięśniówki naczyń krwionośnych. W dużych stężeniach jest szkodliwy.
Jak jednak wykazali naukowcy z Uniwersytetu Stanu Alabama w Birmingham, tlenek azotu, podawany podczas operacji przez maskę w stężeniu 80 części na milion, chroni wątrobę przed uszkodzeniami związanymi z nagłym przywróceniem przepływu krwi po przeszczepie. Zdaniem naukowców, podobny efekt mógłby wystąpić także przy przeszczepie innych narządów - nerek, płuc, trzustki czy serca.
Na razie nie jest jasne, w jaki dokładnie sposób tlenek azotu działa na poziomie komórkowym i molekularnym. W każdym razie, pacjenci krócej przebywają w szpitalu, a wyniki badań aktywności enzymów wątrobowych wypadają lepiej. Badania przeprowadzono na razie na małej grupie pacjentów, toteż konieczne będzie ich potwierdzenie na większej liczbie chorych.
Tylko naturalne witaminy
Stosowanie preparatów z witaminami nie zmniejsza w istotny sposób ryzyka chorób serca - podkreślają naukowcy amerykańscy na łamach czasopisma "Circulation".
Hipoteza, że preparaty witaminowe mogą odgrywać ważną rolę w przypadku chorób serca wzięła się stąd, że witaminy mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych (cząsteczek, które niszczą cenne składniki komórek). Naukowcy przypuszczają, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń i chorób serca.
Jak ujawniła jednak szczegółowa analiza wyników wielu badań, preparaty witaminowe nie odgrywają znaczącej roli ani w prewencji, ani w leczeniu chorób układu krążenia. W niektórych przypadkach (dotyczących np. zażywania preparatów z witaminą E, z beta-karotenem lub kombinacji różnych witamin) ich wpływ na serce i układ krążenia jest wręcz negatywny. Zaledwie dwa doświadczenia dotyczące kombinacji witaminy E i C wykazały, że ma ona pozytywny wpływ na serce.
Naukowcy - członkowie Amerykańskiego Stowarzyszenia Chorób Serca - zalecają, aby pacjenci z chorobą serca lub narażeni na nią, zamiast łykać pigułki z witaminami, stosowali raczej dietę bogatą w warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, ryby, rośliny strączkowe, mięso drobiowe i chude mięso. Badania dowodzą, że tego typu dieta obniża ryzyko chorób serca. Naturalne produkty są bowiem doskonałym źródłem dobrze przyswajalnych witamin. (opr. DD)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?