MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Produkcja serów

Grzegorz Tabasz
Czy wiecie, jak wyglądał świat w czasach Zanim Wymyślono Lodówki? Możecie zapomnieć o zimnych napojach, plasterku świeżutkiej szynki i apetycznym aromacie pleśniowego serka.

Zostanę przy serach. Dawno temu dostawy mleka były uzależnione od rytmu cielenia krów. Produkcja serów była jedynym sposobem zagospodarowania mlecznej obfitości. Każdy dwór, każda wioska miały swoje przepisy i specjalności. Wyroby o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Dziesiątki, setki rodzajów twardych jak kamień serów, które bardzo długo nadawały się do spożycia. Marzę o skosztowaniu umrzyka. Doprawiony solą i ziołami ser zawijano w czyste płótno, po czym zakopywano na parę łokci w ziemię. Po kilku dniach wydobywano doskonale suchego i sprasowanego na kość umarlaka.

Smak miał być przedni. Wszystko bez pomocy chemii i nowoczesnych technologii. Jejku, jak ów serek musiał pieścić podniebienie! Umrzyk „dobroć swoją trzymał przez kilka niedziel”, co w tamtych czasach było znakomitym osiągnięciem. Potem… Potem nastały lodówki. Tudzież postęp. I wszystko się popsuło.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski