MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sztuczne mięso

Grzegorz Tabasz
Holenderscy naukowcy są o krok od wyprodukowania sztucznego mięsa. Żaden tam plastik, lecz pyszna tkanka mięśniowa pochodząca z chemicznej retorty. Wędlina będzie podobna do tradycyjnej, a przy okazji oszczędzi bydlętom cierpień i nieuchronnego końca w rzeźni.

Pomysł trendy, ekologiczny do granic możliwości i po linii. Ciekawe, co na to farmerzy. Zamkną obory? Porzucą pola? W kolejce czekają owady. Jako źródło taniego białka.

To nie żart, tylko następny suty grant na badania. Karaluchy miały być do poduchy. Będą na talerzu. I po co to wszystko? Głodnych trzeba nakarmić. Tanio i szybko. Tymczasem tylko na same lody Amerykanie wydają w ciągu roku sumy, za które można wykarmić niedożywioną Afrykę.

Gdyby Europejczycy odmówili sobie części kalorii, które później w trosce o zdrowie z poświęceniem spalają na siłowniach, dzieci w Azji nie umierałyby z głodu. Mieszkańcy bogatej Północy cierpią na nadwagę. Otyłość awansowała na listę chorób cywilizacyjnych. Kiedyś nazywało się to grzechem obżarstwa. Dzisiaj wolnością.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski