MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek

Grzegorz Tabasz
Tłusty czwartek upłynął mi na poszukiwaniu pączka. Pączka nadziewanego tartymi płatkami róży i smażonego na smalcu. Taki pączuś trzymał świeżość jeszcze do ostatniego dnia karnawału.

Wspominki zacznę od nadzienia. Karminowe płatki pomarszczonej róży zrywało się w słoneczny dzień od czerwca do lipca. Zbiór trzeba było oczyścić z drobnych owadów, by nie psuły smaku. Potem gliniana makutra z drewnianą pałką oraz dawkowany wedle babcinej receptury cukier i kwasek.

Aromatyczna masa wędrowała do spiżarni w małych słoiczkach, gdzie pod specjalnym nadzorem czekała końca zimy. Przyznaję ze wstydem, że niejeden raz podkradałem małe co nieco… Pączki ku zgrozie dzisiejszych dietetyków smażono w wielkim garze pełnym wrzącego smalcu. Czysty cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe!

Zabójstwo dla układu krążenia. Pal licho dietę. Dzisiaj wciskają seryjny produkt nastrzykiwany w najlepszym wypadku nadzieniem cukierniczym o smaku dzikiej róży. Za szczyt zepsucia obyczajów uznałem pączkopodobny wyrób szpikowany budyniem. Mój Boże, świat zszedł na psy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski