Kiełbasy i szynki z Rajbrotu trafią na ministerialną listę tradycyjnych poduktów

Grzegorz SkowronZaktualizowano 
Aż 213 przysmaków z Małopolski znajduje się dziś na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Już wkrótce lista ta będzie mogła powiększyć się o kolejne - Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego dała rekomendację do tego dla kiełbasy i szołdry z Rajbrotu, szynki lipnickiej i chleba swojskiego bobowskiego.

Większość rekomendowanych smakołyków produkuje firma Bacówka Towary Tradycyjne z Rajbrotu, która dokłada wszelkich starań, by receptura i proces produkcji, jak również charakter specjałów, które tu powstają, pozostawały w zgodzie z dawnymi przepisami. W tym właśnie kryje się tajemnica ich doskonałego smaku.

Wieś, wktórej produkowane są smakołyki, jest położona w dolinie rzeki Uszwicy w powiecie bocheńskim, w gminie Lipnica Murowana. Jej rolniczy charakter, oddalenie od miasta oraz specyficzny mikroklimat panujący w regionie Pogórza Wiśnickiego, wolny jest od zanieczyszczeń przemysłowych. Stąd też wyjątkowość produktów pochodzących z tego rejonu.
W Rajbrocie wielu mieszkańców trudni się hodowlą trzody chlewnej. Także producent szołdry, kiełbasy swojej, kiełbasianki z Rajbrotu i szynki lipnickiej do ich wyrobu wykorzystuje tylko wyhodowane we własnych gospodarstwach tuczniki.

Szołdra z Rajbrotu i szynka lipnicka

Proces i metoda wytwarzania tych produktów nie uległ zmianie na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Od początku dbano o to, by były one sporządzone z najwyższej jakości mięsa. Stosowana w zakładzie metoda wytwarzania obydwu specjałów jest przekazywana w formie ustnej kolejnym pokoleniom. Charakteryzuje je niepowtarzalny i niezmienny od lat smak i aromat. Wzorem minionych epok szołdra i szynka lipnicka królują na stołach w wielu polskich domach, zwłaszcza podczas ważnych uroczystości rodzinnych, świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy.

Kiełbasa swoja i kiełbasianka z Rajbrotu

Sposób produkcji, receptura, a przede wszystkim smak i aromat kiełbasy swojej z Rajbrotu przez lata nie uległy zmianie. Lokalni mieszkańcy utożsamiają jej smak, z tym zapamiętanym z dzieciństwa. Sprawdzone składniki, proporcje oraz sposób wytwarzania jest kultywowany i przekazywany z pokolenia na pokolenie. To wszystko sprawia, że kiełbasa swoja podbija podniebienia smakoszy w kraju i za granicą.

Z kolei kiełbasianka z Rajbrotu to nic innego jak farsz kiełbasiany, poddany obróbce termicznej i zamknięty szczelnie w słoiku. Przed laty, taki sposób przechowywania farszu, był najlepszym sposobem konserwacji. Dziś, pomimo upływu czasu i mechanizacji, możemy cieszyć się nadal jej doskonałym smakiem, dzięki zachowaniu tych samych, co przed laty, receptur.

Chleb swojski bobowski

Chleb swojski bobowski piekło się najczęściej raz w tygodniu. Pieczenie chleba rozpoczynano od przygotowania wieczorową porą rozczynu, który składał się z ogrzanej w piecu mąki żytniej i letniej wody. Składniki razem mieszano w drewnianej dzieży, tak aby powstał rzadki w konsystencji rozczyn na chleb. Następnie przykrywano dzieżę i odkładano ją w ciepłe miejsce do rana. Kolejnego dnia gospodyni wyrabiała ciasto, dodając odpowiednią ilość mąki pszennej i soli. Ciasto rosło pod przykryciem. Potem formowano okrągłe bochenki, przekładano je do wiklinowych koszyków i jeszcze chwilę pozostawiano do wyrośnięcia. Następnie wkładano je do pieca chlebowego, w którym piekł się około godziny. Chleb swojski utrzymywał świeżość około siedem dni i nie pleśniał, jeśli był owinięty w lnianą ściereczkę i przechowywany w chłodnym miejscu. Dziś chleb jest wypiekany codziennie, w Piekarni Bobowskiej „Rogala” w Bobowej. Jego receptura i skład są od lat niezmienne, dlatego nie brakuje miłośników jego smaku.

ZOBACZ KONIECZNIE:

Wideo

Materiał oryginalny: Kiełbasy i szynki z Rajbrotu trafią na ministerialną listę tradycyjnych poduktów - Dziennik Polski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3