MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kuchania śródziemnomorska

Grzegorz Tabasz
Pierwsze były statystyki. Osoby gustujące w śródziemnomorskiej kuchni żyły nie tylko znacznie dłużej, ale także w doskonałej kondycji. Rozpoczęto intensywne poszukiwanie przyczyn.

Wszak odkrycie ma cenę szczerego złota. Wpierw sprawcą okrzyknięto pewne składniki czerwonego wina. Antocyjany i garbniki miały mieć zbawienny wpływ na układ krążenia z sercem włącznie. Poniewczasie, ku wielkiemu żalowi smakoszy szlachetnych trunków, odkrycie okazało się pomyłką.

Chwilę temu pojawił się oleocanthal, składnik oliwy z pierwszego tłoczenia. Substancja mordująca wszelakie nowotwory, a oszczędzająca zdrowe komórki. Przy tym produkt znany od lat i co tu kryć, smakowity. Nim pognacie do sklepu w poszukiwaniu najprawdziwszej oliwy ekstra virgin, poczekajcie proszę, aż sensacja przejdzie sito naukowej weryfikacji. Póki co można przejść na śródziemnomorski sposób życia. Spokojny, z dystansem do codzienności i polityki.

Tudzież obowiązkową porcją codziennej sjesty w porze obiadowej. Kto wie, może właśnie tu kryje się tajemnica długiego i krzepkiego żywota?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski