MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z malinami i białą czekoladą

Redakcja
10 dag mąki pszennej,

Słodki kącik

Ciasto

2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki cukru pudru,
5 dag masła,
1 żółtko;
20 dag malin.

Krem

18 dag białej czekolady,
200 ml śmietanki 22-procentowej,
250 ml śmietany 30-procentowej,
do posypania kremu: 2 łyżki kakao.
Przygotować krem: śmietankę podgrzać ze 100 ml śmietany, zalać pokruszoną czekoladę, a gdy się rozpuści, wymieszać, przykryć folią (nakłuć ją w kilku miejscach widelcem) i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Wymieszać z pozostałą śmietaną.
Przygotować ciasto: mąkę, kakao, cukier puder i masło zmiksować, dodać żółtko, 2 łyżki zimnej wody i ponownie zmiksować. Przykryć folią i odstawić na 30 min. Następnie rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i wyłożyć nim formę do tart średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Przykryć papierem do pieczenia i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Ostudzić. Maliny delikatnie rozgnieść widelcem, rozłożyć na cieście i polać kremem. Tartę schłodzić 1 godz. w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.
na podstawie http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski