MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Walka z globalnym ociepleniem

Grzegorz Tabasz
Będziemy pościć. Odmówimy sobie wołowiny. Walczący z globalnym ociepleniem już dawno temu zwrócili baczną uwagę na żołądki przeżuwaczy, gdzie w procesie fermentacji zieleniny powstaje metan, który ma olbrzymi wpływ na podnoszenie temperatury planety.

Próby ze zmyślnym zbiornikiem do wyłapywania wrażego gazu, montowanym pod ogonem, spaliły na panewce. Krowa, zwierzę poczciwe, nie sygnalizuje, kiedy ma ochotę na puszczenie zabójczego dla klimatu bąka, a kiedy na nieszkodliwy placek.

Proszę wybaczyć szczegóły techniczno-anatomiczne, ale inaczej nie da się pojąć zakręconej logiki obrońców klimatu. Skoro metanu nie da się wyłapać, to trzeba zmniejszyć liczebność przeżuwaczy.

Przykład mają dać kraje rozwinięte, na czele z przodownikiem walki o klimat, czyli Unią naszą kochaną. Jedna dyrektywa - i obory opustoszeją. Trudno uwierzyć, iż ludzie potulnie przestaną zaglądać do sklepów mięsnych. Popyt na wołowinę zaspokoi import. Ot, gdzieś tam, w tropikach wytną lasy i wypędzą stada krów na pastwiska. Ktoś dobrze zarobi na eksporcie. I pewnie o to chodzi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski