MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Żywność

Grzegorz Tabasz
Wedle danych Światowej Organizacji Zdrowia statystyczny Europejczyk zjada w ciągu roku pięć kilogramów chemicznych dodatków do żywności. Prócz tego, żywność jest masowo fałszowana.

Dwa lata temu w sklepach pojawiły się truflopodobne grzyby przemycone z Afryki i Ameryki Północnej. Na szczęście nieszkodliwe, ale wielu nabywców zapłaciło po kilkadziesiąt euro za kilogram niejadalnego paskudztwa. Światowa moda na śródziemnomorską kuchnię doprowadziła do bezczelnego podrabiania tamtejszych przysmaków.

W Azji zmieniono nazwę miasteczka, by oficjalnie zarzucić rynek produktem przypominającym szynkę parmeńską. Prawdę mówiąc, mieszkańcy słonecznej Italii też mają sporo za uszami. Gdyby zważyć markowe (i o za tym idzie – drogie) makarony, to produkcja pszenicy na Półwyspie Apenińskim musiałaby wzrosnąć przynajmniej dwukrotnie.

Sławna oliwa jest bez pardonu mieszana z tańszymi olejami. Ponoć tą najlepszą, z pierwszego tłoczenia, można nabyć tylko u tamtejszych rolników. Pod warunkiem osobistego uczestniczenia w zbiorach oliwek i tłoczeniu oliwy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski