Dwa lata temu w sklepach pojawiły się truflopodobne grzyby przemycone z Afryki i Ameryki Północnej. Na szczęście nieszkodliwe, ale wielu nabywców zapłaciło po kilkadziesiąt euro za kilogram niejadalnego paskudztwa. Światowa moda na śródziemnomorską kuchnię doprowadziła do bezczelnego podrabiania tamtejszych przysmaków.
W Azji zmieniono nazwę miasteczka, by oficjalnie zarzucić rynek produktem przypominającym szynkę parmeńską. Prawdę mówiąc, mieszkańcy słonecznej Italii też mają sporo za uszami. Gdyby zważyć markowe (i o za tym idzie – drogie) makarony, to produkcja pszenicy na Półwyspie Apenińskim musiałaby wzrosnąć przynajmniej dwukrotnie.
Sławna oliwa jest bez pardonu mieszana z tańszymi olejami. Ponoć tą najlepszą, z pierwszego tłoczenia, można nabyć tylko u tamtejszych rolników. Pod warunkiem osobistego uczestniczenia w zbiorach oliwek i tłoczeniu oliwy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?