Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roślinka nie byle jaka

Grzegorz Tabasz
Słowo lebioda sugeruje coś pospolitego, słabego, byle jakiego. Tymczasem lebiodka pospolita to roślina nie byle jaka.

Sztywna łodyga dumnie dźwiga na wysokość kolan pęki purpurowych kwiatostanów. Choć kwiatuszki są drobne, to wystarczy zbliżyć do nich nos, by poczuć miły aromat. Jeszcze mocniej pachną drobne listki. Krótko mówiąc, lebiodka to przyprawa oregano.

Zaś „origanum” to łacińska nazwa naszej zwyczajnej lebiodki rosnącej na każdej miedzy. Doskonale znana wszystkim adeptom śródziemnomorskiej kuchni i ostatnio, potężny oręż w walce o klimat.

Bynajmniej nie zwariowałem i co więcej, nie wpuszczam Szacownych Czytelników w wakacyjne maliny. Otóż lebiodka doskonale wpływa na procesy trawienne, szczególnie łagodząc wydęcia i nieprzyjemne fermentacje w jelitach. Proszę wybaczyć szczegóły, lecz owe gazy, to głównie metan. Zaś ów związek chemiczny ma wielokroć większy wpływ na ocieplenie niż CO2.

Obrońcy klimatu postulują karmienie oregano milionowych stad bydła, które z natury rzeczy puszcza metanowe bąki. Mniej metanu, mniejsze ocieplenie. Ciekawe czy taka lebiodkowa dieta poprawi aromat mleka i wołowych steków…

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski