Sztywna łodyga dumnie dźwiga na wysokość kolan pęki purpurowych kwiatostanów. Choć kwiatuszki są drobne, to wystarczy zbliżyć do nich nos, by poczuć miły aromat. Jeszcze mocniej pachną drobne listki. Krótko mówiąc, lebiodka to przyprawa oregano.
Zaś „origanum” to łacińska nazwa naszej zwyczajnej lebiodki rosnącej na każdej miedzy. Doskonale znana wszystkim adeptom śródziemnomorskiej kuchni i ostatnio, potężny oręż w walce o klimat.
Bynajmniej nie zwariowałem i co więcej, nie wpuszczam Szacownych Czytelników w wakacyjne maliny. Otóż lebiodka doskonale wpływa na procesy trawienne, szczególnie łagodząc wydęcia i nieprzyjemne fermentacje w jelitach. Proszę wybaczyć szczegóły, lecz owe gazy, to głównie metan. Zaś ów związek chemiczny ma wielokroć większy wpływ na ocieplenie niż CO2.
Obrońcy klimatu postulują karmienie oregano milionowych stad bydła, które z natury rzeczy puszcza metanowe bąki. Mniej metanu, mniejsze ocieplenie. Ciekawe czy taka lebiodkowa dieta poprawi aromat mleka i wołowych steków…
- Pol'and'Rock Festival tuż-tuż. A tak wyglądały kiedyś Przystanki Woodstock!
- Tak wyglądał Kraków u schyłku II wojny światowej [GALERIA]
- Tak wyglądają porodówki w naszych szpitalach. Zobacz zdjęcia
- Nie jedz tego! Te produkty zostały wycofane przez GIS
- Jak odpoczywają piłkarze Wisły? [PRYWATNE ZDJĘCIA]
- Jak Trasa Łagiewnicka zmieni Kraków? Zobacz jej wizualizacje
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?