MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tkanka mięśniowa

Grzegorz Tabasz
Wegetarianie i weganie będą zachwyceni: wreszcie jest prawdziwe mięso, które powstało bez udziału zwierząt. Żadnego zabijania, męczenia krów czy świnek. Żadnych problemów etycznych. Czysto i higienicznie.

Owe mięso to tkanka mięśniowa wyhodowana w laboratorium. Komórki pobrano od zwierzęcia i zmuszono do wielokrotnych podziałów w szklanej retorcie. Pod względem anatomicznym i chemicznym niczym nie odbiegają od komórek zwyczajnych mięśni szkieletowych. Tyle tylko, że są bezbarwne i pozbawione zapachu.

I trudno mieć pretensje, gdyż mięso pochodzące ze zwierząt zawiera także tkankę tłuszczową, łączną, naczynia krwionośne i limfatyczne. Po prostu zwyczajny, ruchliwy mięsień szkieletowy. Sztuczne mięso trzeba przyprawić do smaku, zabarwić i sprawić, by nabrało twardszej struktury.

Czysta chemia, która pomysł oszczędzania życia zwierząt i tym samym zasobów planety stawia w zupełnie innym świetle. Na koniec cena. Opracowanie techniki produkcji sztucznego mięska kosztowało milion dolarów. Kotlet za taką cenę może stanąć kością w gardle…

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski