MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa i owoce

Grzegorz Tabasz
Przyroda. Ile to już diet przeminęło! Bez cholesterolu, bez soli i glutenu. Sympatycznie wygląda dieta oparta na piramidzie pokarmowej z warzywami i owocami u podstawy.

Co istotne, kolejność pozycji menu ma być zgodna z rytmami przyrody. Jadamy to, co akurat rośnie, pomijając efektowne, lecz pozbawione aromatu szklarniowe produkty. Proszę wykonać prosty test i porównać smak importowanych z południa truskawek z zerwanymi na naszych zagonach. Do rzeczy: w kwietniu jadamy pierwsze gruntowe rzodkiewki i szparagi.

Cztery tygodnie później majowe sałaty, młodziutkie liście buraków ćwikłowych, czyli botwinkę, szczypiorek, cebule i rabarbar. Czerwiec to truskawki i czereśnie. W sam raz, by zaczekać na pomidory, ogórki i marchew. Środek wakacji wyznaczą owoce: jabłka papierówki, brzoskwinie i morele.

Później zacznie się sadownicze szaleństwo. Polska jabłkiem, śliwą i gruszką stoi. I tak do końca roku, choć dzięki nowoczesnym przechowalniom jabłuszka w idealnej w kondycji doczekają zimowego przesilenia. Przednówek trzeba przetrwać na kiszonkach. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski